Foto: EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

Predsednik Zoran Milanović danas je objavio da će se parlamentarni izbori u Hrvatskoj održati 5. jula ove godine, stoji u odluci koja je poslata iz Kabineta predsednika.

„Predsednik Republike Zoran Milanović doneo je Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, prenosi Index.hr.

Prema Odluci o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, izbori će se na biračkim mestima u Republici Hrvatskoj održati u nedelju, 5. jula 2020. godine, a izbori na biračkim mestima u sedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održaće se u subotu, 4. jula i u nedelju, 5. jula 2020. godine.

Odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor stupa na snagu 2. juna 2020. godine“, stoji u saopštenju Milanovića.

Dan nakon stupanja odluke na snagu počinju da teku izborni rokovi, među kojima i rok od 14 dana u kojem političke stranke, nezavisne liste i kandidati, moraju Državnom izbornom povereništvu (DIP) da predaju svoje liste.

Povereništvo zatim ima rok od 48 sati da objavi zbirnu listu pravovaljanih listi i kandidatura, čime će krenuti službena izborna kampanja.

Iako Hrvatska dnevno beleži malo obolelih od koronavirusa i ima dobre epidemiološke prilike, izbori u julu će zbog epidemije biti sprovedeni na nešto drugačiji način od svih dosadašnjih. Državno izborno povereništvo (DIP) definisaće novi način glasanja sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar