Uoči predstojećih uskršnjih praznika očekuje se velika proslava u kraljevskoj porodici, i to prva od smrti kraljice Elizabete II. Smatra se da će na proslavi biti prisutna cela porodica izuzev princa Harija i njegove žene Megan Markl, koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama. Prilikom proslave Uskrsa porodica se pridržava starih običaja, ali je novi kralj Čarls ove godine doneo odluku da uvede nova pravila i značajnije uloge dodeli princezi od Velsa - Kejt Midlton, sve u jeku velikog skandala koji potresa kraljevsku porodicu, a tiče se veza sa ropstvom

Predviđanja stručnjaka su da će kraljevska porodica ovaj put napraviti izuzetak i zaobići jedno pravilo koje je pokojna kraljica Elizabeta uvela.

„Cela porodica je uvek zajedno večerala, sem najmlađih, oni su jeli u dečijoj dnevnoj sobi, jer je kraljica govorila da, sve dok ne budu stasali toliko da sami mogu da koriste viljušku i nož, neće jesti za istim stolom kao odrasli“, kazala je biograf kraljevske porodice, Ingrid Sevard.

Foto: TANJUG/AP Photo/Alastair Grant/EPA-EFEANDY RAIN

Ona je dodala da će verovatno Kejt Midlton biti zadužena za organizaciju dečijih aktivnosti, što je direktna odluka kralja Čarlsa koji želi da svojoj snaji da više ovlašćenja.

„Kejt je odlična za taj posao i sigurno će organizovati potragu za uskršnjim jajima, a takođe mogu otići i do kraljevske štale i videti konje, a tu su i bazeni i poniji koje mogu da jašu“, kazala je ona.

Foto: EPA/PAUL MILLER

Nekadašnji glavni kuvar porodice Daren MekGrejdi podelio je neke zanimljivosti sa ranijih uskršnjih proslava.

Na Veliki petak, porodilno uživaju u posnoj večeri, a glavni ručak koji se sastoji od četiri jela, organizovan je u nedelju nakon odlaska u crkvu.

„Glavno jelo je jagnjetina sa povrćem, kao i zelena salata sa krastavcem, nanom, rendanom šargarepom i korijanderom. Takođe obožavaju sir uz ručak, a kraljica je uvek volela vindzorski sir posebno napravljen u mlekari u Vindzoru“, kazao je on.

Skandal pred krunisanje

Međutim, glavni događaj za kraljevsku porodicu dolazi nedugo nakon Uskrsa – krunisanje kralja Čarlsa, 6. maja, čija će ceremonija biti održana u Vestminsterskoj opatiji.

Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA, EPA-EFE/Hannibal Hanschke; Photo 12 / Alamy / Alamy / Profimedia; Nemeth / akg-images / Profimedia, Shutterstock

Događaju će prisustvovati cela kraljevska porodica, dok se i dalje ne zna da li će na ceremoniji biti Hari i Megan. Međutim, senku na predstojeće praznike, ali i samo krunisanje, bacilo je istraživanje Gardijana o vezi britanske kraljevske porodice i ropstva. U ovoj velikoj priči našao se i princ Vilijam, zbog čega je moguće da kralj Čarls sada daje veću ulogu princezi od Velsa – Kejt Midlton, koja je jedan od najpopularnijih članova kraljevske porodice.

Naime, britanski Gardijan objavio je dokument koji pokazuje prenos 1.000 funti akcija u Kraljevskoj afričkoj kompaniji za trgovinu robljem iz 1689. godine na kralja Vilijama III, od Edvarda Kolstona, zamenika guvernera kompanije. U periodu od 270 godina, vladari od Elizabete I do kralja VIlijama IV, bili su, na neki način povezani sa ropstvom. Kralj Čarls III i princ Vilijam nedavno su javno istakli kako im je žao zbog „užasnog zločina ropstva“, ali ni jedan ni drugi nisu izričito priznali upliv monarhije u sporni slučaj. Najnoviji izveštaj dokazuje i povezanost luksuznog doma princa Vilijama sa ropstvom, što predstavlja novu mrlju i biografijama članova kraljevske porodice, i to pred krunisanje kralja Čarlsa.

Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia, EPA-EFE/ADAM VAUGHAN; EPA-EFE/Nancy Lane / POOL

Prema dokumentima do kojih je došao Gardijan, nakon što je trgovac Kolston preneo akcije, kralj Vilijam III postao je guverner kompanije i od toga zaradio ogromno bogatstvo.

Iznad Kolstonovog, rukom ispisanog imena, u dokumentu piše – „Prebacujem deo od hiljadu funti svojih akcija u Kraljevskoj afričkoj kompaniji Engleske, na njegovo visočanstvo kralja Vilijama Henrija“.

Ispod toga, kralj je potvrdio – „prihvatam transfer gospodina Kolstona od hiljadu funti gore navedenih“.

U dokumentu je navedeno da je kompanija za 60 godina svog rada prevezla u Ameriku 186.827 robova, uključujući skoro 24.000 dece, dok je više od 38.000 ljudi je umrlo tokom putovanja.

Pročitajte još:

Samo nekoliko meseci nakon što je Vilijam dobio akcije, lokacija za Kensingtonsku palatu kupljena je sredstvima koje je parlament obezbedio novom kralju. Kralj i kraljica, Vilijam III i Meri, zatražili su od arhitekte Kristofera Rena da izgradi rezidenciju za kralja i palata je postala dom monarha koji su bili uključeni u trgovinu robljem.

Iznad statue Vilijama III danas se nalaze kraljevski stanovi, gde žive princ Vilijam i Ketrin, kao i još tri kraljevska para, kao i park posvećen princezi Dajani, koja je ostala u Kensingtonskoj palati sa decom nakon razvoda od Čarlsa 1996. godine.

Prilikom obilaska Kensingtonske palate, pružaju se informacije o izgradnji palate, ali nema ni pomena o umešanosti monarha u trgovinu robljem.

BONUS VIDEO Incident u Britaniji: Muškarac gađao jajima kralja Čarlsa i kraljicu Kamilu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar