Aerodrom
Foto: Karim JAAFAR / AFP / Profimedia

Iako je aerodrom usputna stanica prilikom putovanja, oni koji poleću ili sleću sa aerodroma Hamad u Kataru na njega dolaze bar nekoliko sati pre čekiranja. Razlog tome je što je Hamad najluksuzniji aerodrom na svetu.

Pročitajte još:

Nalazi se na samo četiri kilometra od Međunarodnog aerodroma Doha koji je služio Katar od 60-ih godina 20. veka, prenosi Facebook Twitter Instagram">CNN.

Izgradnja je počela 2006. godine i veći deo posla je uključivao povraćaj terena od mora. Prve dve faze su se završile 2014. godine , kada je i otvoren sa ciljem da postane jedno od centralnih mesta tranzita putnika iz čitavog sveta. Danas kroz njega prolazi više od 30 milona putnika godišnje.

Uspon Dohe se poklapa sa napornim radom vodeće avio-kompanije Katar Ervejz. Katarska vlada je uložila velika sredstva u svog nacionalnog avioprevoznika i u aerodrom, pa su dobili i prilično spektakularne rezultate, prenosi CNN.

Putnici Katar Ervejza koji imaju presedanje na aerodrom u Dohi, mogu uživati u besplatnim obilascima grada, besplatnom smešaju i hrani u zavisnosti od dužine presedanja. Imaju pravo i na VIP usluge transfera gde zaposleni u avio-kompaniji susreću posetioce dok lete avionom i vode ih kroz aerodrom na njihov povezani let.

Na njemu se nalazi i aerodromska teretana koja je otvorena za sve putnike. Ima i olimpijski bazen od 25 metara, dva terena za skvoč koja mogu poslužiti i kao igralište za golf) i spa centar.

Prostire se na 10.000 kvadratnih metara i na njemu može boraviti 1.000 putnika istovremeno.

Glavni terminal je dizajniran u ovalnom obliku kako bi se umanjio razmak koji putnici treba da pređu od ček-ina do ukrcavanja, od iskrcavanja do prodavnica, restorana i drugih objekata. Uprkos velikoj površini (12 puta veći od aerodroma u Dohi) sve je pametno upakovano pod jednim krovom.

Jedna od najvećih vrlina ovog aerodroma jeste i njegova besprekorna urednost. Svaka pločica na podu se sjaji toliko da se u njoj ogledati, a čistači se nalaze na svakom koraku.

Takođe je i prilično tih, te se jedino u nekoliko navrata dnevno, mogu sa razglasa čuti islamski pozivi na molitvu.

Do njega se trenutno može doći samo drumskim putem, dok će se prilaz vozom realizovati do 2022. godine, jer će tada Katar biti domaćin svetskog prvenstva u fudbalu.

Ni njegova spoljaštnost nije tipična. Naime, iako skoro svi aerodromi na svetu izgledaju krajnje monotono Hamad krasi krov talasastog oblika, koji je u staklu, pa tako putnici tokom dana uživaju u prirodnoj svetlosti.

Enterijer, takođe izgleda luksuzno, a već na samom ulazu nalazi se skluptura ogromnog žutog plišanog medveda.

Aerodrom
Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Na drugom mestu aerodrom iz Tokija

Aerodromi u Evropi i Aziji su dominirali na ostataku liste ove godine. Japan je ove godine proglašen za najbolje ocenjenu državu, sa čak tri aerodroma u prvih 10, uključujući oba tokijska aerodroma.

Na listi najboljih su navedeni sledeći aerodromi:

1. Međunarodni aerodrom Hamad, Doha (Katar)
2. Tokijski aerodrom Henada
3. Singapurski aerodrom Čangi
4. Međunarodni aerodrom Inčeon
5. Tokijski aerodrom Narita
6. Aerodrom u Minhenu
7. Aerodrom u Cirihu
8. Londonski aerodrom Hitrou
9. Međunarodni aerodrom Kansai, Osaka
10. Međunarodni aerodrom Hongkong

BONUS VIDEO: Spasavanje preživelih u snažnom zemljotresu na Haitiju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar