Najčistiji i najsigurniji grad na svetu je novi srpski san

Putovanja 08. avg. 202011:2518 komentara
Podeli:
Doha u Kataru
Foto: philipus / Alamy / Alamy / Profimedia

Sve više ljudi iz naše zemlje svoju sreću pokušava da nađe na Bliskom Istoku, a među omiljenim destinacijama za život im je glavni grad najbogatije zemlje na svetu.

Doha se smatra jednim od trenutno načistijih i najsigurnijih gradova na svetu. Kao glavni grad Katara, države u kojoj živi tri miliona stanovnika, sa svojih samo 350 hiljada je jedan je od manjih gradova Bliskog istoka, a smešten je na obali Persijskog zaljeva. Uzmete li u obzir da je pre manje od 200 godina na tom području bila pustinja, možemo zaključiti da je grad zahvaljujući nafti vrlo brzo postao veliko središte regije. Budući da se 2022. u Kataru, pa i u Dohi, održava Svetsko prvenstvo u fudbalu, barem zbog toga će nakratko postati i centar sveta. Ukoliko, naravno, korona ne pokvari i te planove.

Portal Punkufer napravio je izbor od šest atrakcija koje morate da posetite ako idete u Dohu.

 1. Katara Cultural Village

Pročitaj i:

Reč Katara do 18. veka se koristila za označavanje područja na kojem se danas nalazi Katar, a upravo je ono odabrano kao ime kulturnog sela otvorenog 2010. Danas se u Katari nalaze brojne kancelarije vladinih i nevladinih organizacija, ali i muzička akademija i brojne galerije i muzeji. Tu je i veliki otvoreni amfiteatar u kojem se organizuju brojni događaji, bioskop, konferencijske dvorane i pomorski muzej u kojem možete saznati više o pomorskoj istoriji države. Iako relativno novi deo grada, ovde ćete osetiti dašak istorije jer su sve zgrade napravljene u tradicionalnom stilu, a zanimljiv je i sastav spoljne klimatizacije koji se brine da vam prilikom posetite Katari ne bude previše vruće. Tu je naravno i predivna peščana plaža koja nije dostupna za kupanje, ali je savršena za šetnju uživanje u pogledu na grad.

2. Souq Waqif

View this post on Instagram

Кого вы не встретите в Катаре. ⠀ Живя в Дохе достаточно долго и выехав обратно к родным краям, вы начинаете видеть те вещи, которые давно не видели находясь в Дохе. Подумать только всего пару часов на самолете и мир вокруг тебя меняется. И так, кого обычно вы не встретите на улицах Катара? ⠀ ❗️Воришек – вам больше не надо нервно дергаться при виде подозрительного мужчины рядом с вами, и прятать вашу сумочку в подмышку. В Катаре ваша сумочка и тем более ее содержимое никому не интересны ⠀ ❗️Попрошаек – бедные бездомные старики или плачущие матери с детьми на руках, которые разрывают наши сердца, в Катаре есть только на билбордах, где вы сможете оставить на пожертвование в помощь другим странам ⠀ ❗️Алкоголиков – пьяные, экстремальные водители или неконтролируемые подростки, в Катаре их не встретишь, только интеллигенция с бокалами коктейля на выходных в крутых отелях или дома ⠀ ❗️ Родственников – и самое важное никаких визитов и сплетней со стороны свекрови и остальных родственников ?, как вам такое? ⠀ Кого вы больше всех не ожидали в моем списке? ⠀ P.S. Свою свекровь я обожаю ) ⠀ #qatarblogger#mydoha#souqwaqif#qatar#qatarrussia#doha#expatblogger#summer#dohablogger#доха#катар#русскийкатар#русскиевкатаре#жизньвкатаре#гидвкатаре#жара#лето#ближнийвосток#дубай#абудаби#оман#бахрейн#кувейт#юмор

A post shared by Катар/Qatar ?? Akgul Ali (@russianqatar) on

Još o putovanjima:

Kako svaki arapski grad ima svoju zanimljivu pijacu, tako je ima i Doha. Iako je po mnogo čemu drugačiji koncept starog grada, on ima neke karakteristike kao i svaki drugi. Ovde ćete pronaći bazar, brojne dućane, restorane i kafiće. Čitav deo grada obnovljen je pre desetak godina i izgleda kao da je izgrađen juče, no ipak, ovaj deo grada je najstariji, stariji više od 100 godina. Čisto, kulturno i fino mesto za turistički obilazak. Poželite li pak da pojedete dobar obrok, svakako se savetuje poseta restoranu Damasca, koji se nalazi odmah na ulazu u Souk.

3. The Pearl

https://www.instagram.com/p/CDnT1L1HBn8/

Ako vas fascinira neobična gradnja, onda je The Pearl jedno od mesta u Dohi i na svetu koje obavezno morate da posetite. Iako iz vazduha izgleda fascinantno, iz blizine je ovo veštačko ostrvo izgrađeno u obliku bisera sasvim običan kvart. Ali – nije baš obično. Ovde ćete pronaći restorane, kafiće i dućane koji će vam isprazniti novčanik i pre nego što ste ga otvorili. Svakako, posetite Pearl u večernjim satima i uživajte na jednoj od brojnih terasa. Ostrvo je izgrađeno s ciljem gradnje stambene zone za 45.000 osoba jer je najveći nedostatak u gradu upravo manjak stambenih objekata za sve doseljenike koji potragu za boljim životom završavaju u Dohi.

4. Museum od Islamic art

Smešten na veštačkom ostrvu odmah preko puta Cornichea, Muzej islamske umetnosti je pravo čudo arhitekture. Okružuje ga predivan vrt koji je jedan od najlepših parkova u Dohi (ako ne i jedini pravi). Muzej se prostire na više od 45 hiljada kvadrata, a otvoren je 2008.

5. Marsa Katara Restaurant

Iako netipična atrakcija, ovaj restoran je smešten na molu dugačkom gotovo 200 metara, a s kojeg se pruža pogled na sve strane grada. S desne strane ćete videti Pearl, dok će se s leve strane iz mora izdizati neboderi Cornichea. Dođete li ovde po danu, možete uživati u brojnim vodenim atrakcijama kao što je jet-ski, a svakako se zadržite do večeri, kada će vas orijentalna muzika, miris nargile i dobra hrana odvesti na nezaboravno putovanje duha i uma.

6. Rooftop barovi

Ako ste krenuli u Dohu u nadi za noćnim životom, nećete imati prevelik izbor. Noćni život u Dohi se svodi na hotele visoke kategorije koji na vrhovima nebodera imaju svoje barove. Za preporuku su svakako The Club u Sr. Regents hotelu, Crystal bar u W Doha hotelu i Aqua Lounge u Marriott Marquis CC Doha hotelu. U bilo koji bar otišli, nemojte zaboraviti da ponesete svoj pasoš i više novca od planiranog jer ćete, na primer, jedno malo pivo platiti 20 evra, dok ćete za koktel izdvojiti oko 80 do 120 rijala, što je od 20 do 30 evra. Ali jednom se živi, tako da i pivo s pogledom iz bara sa 60. sprata iz te perspektive svakako vredi svih tih para.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar