Foto: EPA-EFE/FLORIAN GAERTNER / POOL

Hajko Mas je u posetu Jerusalemu, svoju prvu izvan Evrope od početka pandemije, doputovao nekoliko nedelja pre nego što Izrael namerava da uspostavi svoj suverenitet nad jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali u skladu s kontraverznim bliskoistočnim planom američkog predsednika Donalda Trampa

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas upozorio je danas Izrael da će plan o aneksiji delova Zapadne obale predstavljati kršenje međunarodnog prava, ali je odbio da kaže kako će Nemačka i Evropa na to odgovoriti.

Na konferenciji za novinare on je rekao da Nemačka i Evropska unija teže dijalogu s Izraelom, ali da EU smatra aneksiju nespojivom s međunarodnim pravom, te da je cilj njegove posete da sazna više o planovima nove izraelske vlade.

Mas je takođe rekao da ne veruje u „vođenje politike pretnjama“.

Planove o aneksiji oštro su kritikovali i drugi saveznici Izraela, a Nemačka kaže da će jednostrano crtanje mape Bliskog istoka uništiti preostale nade za osnivanje palestinske države i postizanje rešenja izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dve države.

Nemačka će od jula predsedavati Savetom Evropske unije i Savetom bezbednosti UN.

Planom SAD predviđa se da pod stalnom izraelskom kontrolom ostane trećina Zapadne obale koju je ta zemlja okupirala 1967. godine, a da Palestinci dobiju proširenu autonomiju na ostatku te teritorije.

Palestinci, međutim, teže da na čitavoj Zapadnoj obali osnuju svoju državu koja bi obuhvatila pojas Gaze, a istočni Jerusalim bi bio glavni grad.

Palestinski lideri su u potpunosti odbacili Trampov plan koji uveliko favorizuje Izrael.

Pre nemačkog ministra ključne arapske zemlje, uključujući Egipat i Jordan, jedine dve arapske države koje su sklopile mirovne sporazume s Izraelom, su kritikovale plan aneksije, a kritikovala ga je i Saudijska Arabija koji održava tajne veze s Izraelom.

Organizacija Islamske saradnje u kojoj je 57 zemalja održala je danas virtuelni sastanak i osudila izraelski plan.

Saudijski ministar spoljnih poslova princ Fajsal bin Farhan je plan nazvao „ozbiljnom eskalacijom koja preti šansama za obnovu mirovnog procesa“ i apelovao na sve muslimanske lidere da zauzmu jedinstven stav protiv onoga što je nazvao izraelskom agresijom.

EU je takođe jasno rekla da se protivi aneksiji i smatra je nelegalnom po međunarodnom pravu, ali za sada diplomate nastoje da prenesu izraelskim zvaničnicima poruku da će jednostrana aneksija imati negativne posledice po odnose i nisu nagovestili kako će taj blok zemalja odgovoriti.

„Jasno sam rekao da Vlada Nemačke i njene kolege u EU veoma brinu da aneksija može da dovede do toga da rešenje (po modelu) dve države više ne bude održivo i da smo na pogrešnom putu. Vreme je za diplomatiju i dijalog“, rekao je Mas.

Njegov izraelski kolega Gabi Aškenazi, bivši šef izraelske vojske, ocenio je da Trampov plan predstavlja šansu i da će se sprovoditi odgovorno i u dijalogu sa susedima, pomenuvši Jordan pored ostalih.

„Još uvek vjerujemo da je rešenje dve države kroz pregovore pravi put i da će aneksija to rešenje učiniti verovatnijim“, rekao je Aškenazi.

Mas se takođe sastao sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i ministrom odbrane Benijem Gancom.

Netanjahuov kabinet je saopštio da je premijer rekao Masu da „je potrebno da svaki realističan plan prizna realnost jevrejskih naselja na terenu i da ne gaji iluziju iskorenjavanja ljudi iz njihovih domova“.

Posle posete Izraelu Mas je otputovao u susedni Jordan na sastanak sa jordanskim kolegom i telefonsku konferenciju sa palestinskim liderima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar