Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Ravil Maganov (67), ruski biznismen i predsednik Upravnog odbora kompanije Lukoil, pronađen je mrtav u Moskvi. Maganov je, pod još nerazjašnjenim okolnostima, pao kroz prozor sa šestog sparta bolnice u Moskvi.

Kako navode mediji blisku Kremlju, Magnov je stradao oko pola osam ujutru u Centralnoj kliničkoj bolnici u ruskoj prestonici. Radnici bolnice, koja je u ruskoj javnosti poznata kao „klinika u Kremlju“ obzirom da se u njoj leče pripadnici poslovne i političke elite, našli su telo Maganova. Prvobitno nije bilo jasno od čega je lečen, međutim, kasnije je objavljeno da je imao srčanih problema. Prema jednoj, nepotvrđenoj verziji, lečio se i od depresije.

Istražni organi razmatraju samoubistvo kao jednu od verzija događaja.
„Najverovatnije je pokojnik izvršio samoubistvo. Službenici za sprovođenje zakona sada istražuju razloge incidenta“, rekao je izvor koji prenose RIA Novosti.

Vladimir Putin i Ravil Maganov Foto:Pitalev Ilya / TASS / Profimedia

Međutim, mediji koji nisu naklonjeni vlasti, naglašavaju da Magnov nije ostavio oproštajnu poruku i da je navodno njegova supruga u trenutku tragedije bila u drugoj prostoriji. Takođe, ukazuju da je Lukoil, druga po veličini ruska naftna kompanija, bila jedna od tek nekolicine domaćih korporacija koje su početkom marta otvoreno pozvale na prekid invazije.

Pročitajte još:

„Zalažemo se za trenutni prekid oružanog sukoba i podržavamo njegovo rešavanje kroz pregovarački proces diplomatskim putem“, navedeno je u pismu koje je Lukoil tada poslao akcionarima, a ubrzo potom dugogodišnji šef Lukoila Vagit Alekperov podneo je ostavku zbog zapadnih sankcija.

Kompanija u kojoj je Magnov radio od 1993. godine oglasila se kratkim saopštenjem u kojem navode da je umro nakon „teške bolesti“.

Sumnjiva smrt povezana sa „Lukolilom“

Sumnjiva smrt Maganova nije prva takva u krugu ruske poslovne elite od početka rata u Ukrajini 24. februara ove godine. Čak, nije ni prva koja se vezuje za kompaniju „Lukoil“.

Početkom maja u Moskvi, pod sumnjivim okolnostima, stradao je Aleksandar Subotin (43), bivši izvrni direktor „Lukoila“. Izvori iz policije tada su tvrdili da je preliminarni uzrok smrti Subotina srčani zastoj, međutim mediji su pisali da je biznismen navodno tražio pomoć šamana da „izleči mamurluk“.

Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ/Pitalev Ilya / TASS / Profimedia/ Yegor Aleyev / TASS / Profimedia/Kommersant Photo Agency / Not supplied / WillWest News / Profimedia

Subotin, koji je bio i vlasnik brodarske kompanije, navodno je tretiran otrovom za žabe, koji mu je stavljen u rez napravljen na njegovoj koži. Ubrzo potom, doživeo je srčani udar, nakon čega je dobio lek za smirenje od valerijane. Sledećeg jutra mrtvog su ga pronašli šamani Magua Flores (pravo ime Aleksej Pindjurin) i Tina Kordoba (pravo ime Kristina Teihrib), prema navodima lokalnih medija.

Niz misterioznih smrti od početka rata

Prve nerazjašnjene smrti unutar poslovnog kruga blikog Kremlju počele su da se nižu jedna za drugom od početka invazije. Tokom prvih dana rata telo jednog od čelnika Gasproma Aleksandra Tjulakova pronađeno je u garaži njegove vikendice, a policija je zatvorila slučaj brzo navodeći da je reč o „očiglednom samoubistvu“.

Nekoliko nedelja kasnije, policija je otkrila beživotno telo Mihaila Votforda u vili u Engleskoj. Ruski obaveštajci su i tada tvrdili da je reč o „očiglednom samoubistvu“.

Mikhail Watford Foto:preuzeto sa Linkedin

Nakon Votforda, u Nižnjem Novgorodu otkriveno je beživotno telo ruskog biznismena Vasilija Melnikova, ali i članova njegove porodice. Melnikov je posedovao MedStom, kompaniju medicinske opreme. Iako je policija utvrdila da je Melnikov prvo ubio suprugu i dvoje dece, a potom počinio samoubistvo, ruski Istražni komitet izrazio je sumnju da su Melnikov i njegova porodica izbodeni na smrt.

Nedugo zatim, u Moskvi je pronađeno beživotno telo bivšeg potpredsednika Gasprom-banke Vladislava Avajeva, kao i njegove supruge i ćerke. Malobrojni nezavisni ruski mediji navode da policija ovaj slučaj istražuje kao dvostruko ubistvo i samoubistvo.

Naposletku, pod misterioznim okolnostima stradali su Sergej Protosenja, bivši izvršni direktor kompanije za proizvodnju gasa Novatek, koja je delimično u vlasništvu Gasproma, kao i njegova supruga i ćerka.

BONUS VIDEO Bombardovanje Harkova

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar