Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Supruge ruskih oligarha progovorile su o režimu ruskog predsednika Vladimira Putina u novom TV dokumentarcu.

Biznis Insajder je pregledao „Tajne žena oligarha“ u kojima ove dame govore o korupciji, izdaji i sumnjama na zločine dok oslikavaju ruskog predsednika koji na svakom koraku vidi izdaju, ne oprašta ništa, sređuje svaki račun i ljubomoran je na stil života oligarha.

„Kad god sklopite ugovor sa đavolom, biće posledica… Ako se nosite sa mračnom stranom, ona će vas kasnije proganjati“, kaže Tatjana Fokina, supruga Jevgenija Čičvarkina. On je osnovao Euroset, kompaniju koja je postala jedan od najvećih ruskih prodavaca mobilnih telefona i nekada je vredeo više od 1,5 milijardi dolara.

„Odlazak u Rusiju bi za mene bio samoubistvo“, rekla je Fokina, dodajući da bi zbog svojih komentara mogla da završi u zatvoru.

Istakla je da postoje i glasine da je Putin bolestan.

„Ako su te glasine tačne, to me zaista plaši, jer osobu koja je bolesna nije briga šta će se dalje desiti“, rekla je.

Aleksandra Tolstoj, čiji je partner Sergej Pugačov, čija je vrednost procenjana na dve milijardi dolara, istakla je da bi „Putin više voleo da je bio oligarh nego predsednik“.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Oligarsi su svoje bogatstvo stekli 1990-tih kupovinom velikih udela u državnim instustrijama nakon pada Sovjetskog Saveza. Bogatstvo im je omogućilo da kupuju superjahte, luksuzne nekretnine, privatne avione i vode raskošan život.

Međutim, od invazije na Ukrajinu, zapadne zemlje su ciljale ove bogate pojadinece i zaplenile su njihovu imovinu u pokušaju da izvrše pritisak na Putina.

U novom dokumentarcu, žene oligarha su odlučile da govore kako ih to može učiniti metom i sprečiti ih da se ikada vrate u Rusiju.

Bil Barauder, aktivista i kritičar Vladimira Putina, kaže u dokumentarcu: „Ne postoji razlika između ruskog organizovanog kriminala i ruske vlade. Ruska vlada je zapravo organizovana kriminalna organizacija, a Vladimir Putin je šef mafije“.

Foto:Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial ;Ilya Pitalev / SputnikProfimedia;

Brauder je nekada vodio najveći strani investicioni fond u Rusiji. On je u aprilu rekao da bi sankcije ruskim oligarsima pre invazije na Ukrajinu, imale mnogo veći efekat na Putinove akcije.

„Misteriozne smrti ruskih oligarha nisu slučajne“

Niz misterioznih smrti ruskih oligarha koje se se dogodile proteklih meseci „nisu slučajnost“, smatra ruski bankar German Gorbuntsov. On se pojavio u dokumentarcu „Tajne žena oligarha“, gde se osvrnuo na misteriozne smrti ruskih moćnika od početka ruske invazije na Ukrajinu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ubica dolazi sa sopstvenom metodom kada mu je naređeno da uništi porodicu. Slične su to medetode, ali je i svaka drugačija – sekira ovde, pištolj onde. Svi su mrtvi. Jednom možda, dvaput je slučajnost. Ovo više nije slučajnost. Nije samoubistvo“, naveo je on.

Prokomentarisao je i slučaj kada su njega pokušali da ubiju kada je pobegao iz Rusije. Napustio je zemlju jer je saznao da su ga dvojica poslovnih partnera prevarila. On je trebalo da svedoči pred istražiteljima protiv dvojice partnera, ali do sastanka nije došlo zbog navodnog pokušaja njegovog ubistva.

„Čini mi se da se otkako su Rusiji uvedene sankcije, da se kolač smanjio. Dakle, sada imate gomilu ljudi koji se bore oko manje količine novca. I kad god postoje ograničeni resursi i veoma moćni ljudi, dolazi do smrti pojedinih ljudi“, naveo je.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar