Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Grčka, koja je manje pogođena pandemijom koronavirusa od nekih evropskih zemalja, nada se povratku u normalu sredinom maja, pod uslovom da građani nastave da striktno poštuju izolaciju.

„Ostajanjem kod kuće u aprilu, u maju ćemo moći da uživamo u prvim rezultatima našeg odgovornog ponašanja“, izjavio je portparol grčke vlade Stelios Petsas.

Portparol je rekao da se nada „povratku u normalnost“ pod uslovom da se „ne naprave greške koje bi kompromitovale ono što je izgrađeno od početka ove pandemije“.

Merama koje je vlada rano uvela, ali i naporima građana da ih poštuju, „zaustavili smo virus“, kazao je portparol vlade i ukazao da Grčka sada ulazi u „kritičnu fazu“ i da će „april biti težak mesec“.

U Grčkoj je registrovano 1.735 zaraženih od koronavirusa, dok je 76 osoba umrlo od posledica bolesti.

Grčka vlada je odlučila da preduzme oštre mere čim je prva osoba umrla od korona virusa 12. marta, zatvarajući škole, arheološka mesta, muzeje, kafiće, hotele da bi 22. marta proglasila opštu izolaciju koju je produžila do 27. aprila.

Grcima će zbog produženja izolacije biti uskraćen izlazak za Uskrs, 19. aprila, a portparol je rekao da Vlada razmatra predlog Svetog Sinoda da se dozvole službe iza zatvorenih vrata.

On je žestoko kritikovao vernike koji su ovog vikenda pokušali da krišom prisustvuju službama i pored zabrane.

„Ovo nema nikakve veze sa verom već sa fanatizmom“, rekao je portparol grčke vlade.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram