Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Grčka vlada najavila je postepeno ublažavanje restriktivnih mera ukoliko ne dođe do porasta broja zaraženih, preneo je grčki dnevni list Katimerini.

Ublažavanje mera odvijaće se u fazama počev od 10. maja i trajaće do jula, kada se očekuje normalizacija stanja u zemlji.

Postojeće restrikcije neće biti ukinute sve u isto vreme, već će se normalizacija stanja u zemlji odvijati postepeno u skladu sa različitim kriterijumima.

Tako se ublažavanje zabrane kretanja u prvo vreme neće odnositi na sve građane, već ce posebno ranjive grupe kao što su starije osobe biti i dalje izuzete.

Osim toga, u prvoj fazi napuštanje zabrane kretanja odnosiće se samo na urbane sredine.

Zabrana okupljanja većeg broja ljudi koja se odnosi i na ugostiteljske objekte ostaće na snazi u toku prve faze ublažavanja restriktivnih mera.

U toku ove faze restorani, barovi, kafići i noćni klubovi neće biti otvoreni. Prodavnice će raditi, ali će maksimalan broj mušterija u njima biti ograničen u zavisnosti od veličine objekta.

Zabrana putovanja biće ublažena u drugoj polovini juna ili početkom jula tako da će postepeno doći i do normalizacije u oblasti turizma.