Grčka, plaža, putovanje, praznik
Foto: Beta/AP Photo/Petros Giannakouris

Grčka policija postavila je danas kontrolne punktove duž autoputeva koji vode iz Atine kako bi sprovela zabranu putovanja između regiona unutar zemlje tokom uskršnjih praznika.

POGLEDAJTE JOŠ:

Atinjani uglavnom putuju za Uskrs kako bi praznik proslavili sa rođacima u unutrašnjosti, ali vlada je odlučila da zbog visokog nivoa zaraze kovidom-19 produži zabranu kretanja između regiona.

Crkve će u Grčkoj za Uskrs biti otvorene, za razliku od prošle godine, ali uz ograničen broj vernika koji mogu da prisustvuju službama i obavezno testiranje sveštenika i crkvenog osoblja na kovid-19.

Glavna uskršnja služba sledeće subote biće održana tri sata ranije, u 21 sat zbog policijskog časa, dok vlada vernicima savetuje da ostanu na otvorenom.

Dodatna ograničenja putovanja na snazi su do 10. maja, a kretanje između regiona u zemlji dozvoljeno je samo zbog hitnih medicinskih slučajeva, sahrana bliskih rođaka i poseta razvedenih roditelja deci mlađoj od 18 godina.

„Proveravaju se automobili i ljudi bez odgovarajuće dokumentacije o dokazu da je putovanje opravdano vraćaju se u Atinu. Kontrola će biti svakodnevna, 24 sata“, rekao je novinarima Jorgos Jaseranis, policijski službenik zadužen za bezbednost autoputeva u Atini.

Od koronavirusa u Grčkoj umrlo je skoro 10.000 ljudi, a većina ograničenja, uključujući zatvaranje škola i prodavnica, na snazi su od početka novembra.

Grčka je saopštila da 15. maja otvara turističku sezonu, a mnoga ograničenja će ublažiti pre toga. Tržni centri će ponovo biti otvoreni sutra, dok će ugostiteljski objekti sa baštama i na otvorenom početi da rade od 3. maja.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram