Foto: TANJUG/AP Photo/Petros Giannakouris

Grčka je ponovo otvorila plaže, ali samo one koje su kategorisane kao "organizovane" i "javne".

Nadzire se kako se posetioci plaža pridržavaju strogih mera „društvenog distanciranja“, a gužva je velika jer je u Grčkoj i danas temperatura iznad 36 stepeni, vlaga velika, a vetra skoro i da nema.

Temperatura mora je uglavnom ispod 20 stepeni, kao i obično u maju, piše N1.

Grci su pohrlili napolje nadajući se osvežavajućem kupanju manje od nedelju dana od kada je ukinuta zabrane izlaska napolje.

Otvaranje plaža smatra se ključnim vesnikom spasavanja turističke industrije tokom leta u zemlji za koju se očekuje da će zbog pandemije COVID-19 imati najgoru recesiju u Evropskoj uniji, piše agencija AP.

Danas su na plažama bili dozvoljeni plivanje i ležaljke, ali ne i grupni sportovi i prodaja hrane.

Vlada je izdala stroge smernice za plaže, po kojima kompanijama koje upravljaju plažama sledi novčana kazna do 20.000 evra i za odgovorna lica zatvor od tri meseca za kršenje propisanih sanitarnih mera.

Jedno od ograničenja je da na plaži ne može biti više od 40 ljudi na 1.000 kvadratnih metara, te ih rukovaoci plaža moraju stalno prebrojavati i evidentirati broj, drugo je da razmak među suncobranima mora biti bar 1,5 metar, a minimalna udaljenost „od centra do centra“ suncobrana je četiri metra, koliko i razdaljina između grupa posetilaca plaže.

Pod jednim suncobranom mogu da budu najviše dve ležaljke – na metar međusobne udaljenosti.

Vlada razmatra otvaranje kafea, barova i restorana 25. maja.

Otvaranje 515 organizovanih plaža širom zemlje, na koje je dosad pristup bio zabranjen zbog pandemije, odlučeno je na osnovu epidemioloških podataka i stava Odbora za suzbijanje zaraznih bolesti.

Po pisanju grčkih medija, policija patrolira duž mnogih plaža koje se ne smatraju „organizovanim“, te su i dalje „zatvorene“, i rasteruje one koji bi da se tu bućnu u more i sunčaju „mimo mera“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram