Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Grčka će narednog meseca početi da deli besplatne kućne testove na koronavirus, saopštila je Vlada, dok pokušava da rastereti zdravstveni sistem koji je opterećen velikim brojem slučajeva infekcije. Svako ko ima broj socijalnog osiguranja imaće pravo na četiri testa mesečno, a deliće se u apotekama.

Pročitajte još:

„To je nova alatka u borbi države protiv pandemije. Ovi testovi omogućiće bolji epidemiološki pregled i naravno prevenciju“, saopšteno je iz kabineta premijera.

Iz Vlade navode da su kućni testovi pokazali tačnost između 95 i 99 odsto.

Ovi testovi su brži i lakši za izvođenje od takozvanih brzih testova, kojima su potrebni uzorci nosa i pljuvačke umesto uzorka nazofarinksa. Ljudi koji dobiju pozitivan rezultat dobiće uputstva kako da se prijave zdravstvenim vlastima radi praćenja i monitoringa kontakata.

Vlada je rekla da je Grčka prva evropska zemlja u kojoj će ovi testovi biti ovako lako dostupni i besplatni.

Grčka će sledeće nedelje ukinuti neka ograničenja i mere restrikcije kao deo plana za postepeno ponovno otvaranje ekonomije, iako su grčke bolnice i dalje pod velikim pritiskom.

U petak su zdravstvene vlasti prijavile 2.785 novih slučajeva koronavirusa i 64 smrtna slučaja, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 233.079, a broj umrlih 7.361.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar