Mapa: Slađana Đermanović/Nova.rs

Novi sojevi virusa korona, izazivaju sve veću zabrinutost u EU, posebno zbog sporog početka vakcinacije, ali i najave smanjenja obećanih i ugovorenih doza vakcine. Pored dodatnih restrikcija kojima pribegava većina država članica Unije, Evropska komisija pripremila je i nova pravila za putovanja, a najrizičnije zone obeležila - tamno crvenom bojom.

Pročitajte još:

„Za svako putovanje u EU trebalo bi da bude urađen PCR test ne stariji od 72 sata. Snažno podstičemo države članice da uspostave dodatne mere za države u kojima su evidentirane sporne varijante virusa, kao što su samoizloacija, karantin i praćenje kontakata u periodu do 14 dana“, navela je Ilva Johanson, EU komesarka za unutrašnju politiku.

EU uvela je novu kategoriju na postojeću epidemiološku mapu Evrope, tamno crvenu boju, koja označava područja sa velikim brojem infekcija, a koje su delimično u vezi sa zaraznijim varijantama virusa korona. Definisane su i mere za one koji idu iz takvih, visokorizičnih područja.

Za građane Srbije koji nisu i građani Evropske unije situacija se, ipak, razlikuje od zemlje do zemlje.

 

Mapa: Slađana Đermanović/Nova.rs

Hrvatska

Državljani Srbije koji u Hrvatsku putuju iz turističkih ili drugih privrednih interesa, školovanja, neodložnih razloga (npr. lečenje, smrtni slučaj, vlasnici nekretnina u Hrvatskoj i dr.) ili drugih ličnih neodložnih razloga mogu ući u Hrvatsku uz negativni PCR test, ne stariji od 48 sati ili PCR testiranjem po dolasku u Hrvatsku uz obaveznu samoizolaciju do dobijanja negativnog nalaza.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Crna Gora

Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru bez posedovanja negativnog PCR testa preko svih graničnih prelaza, uz poštovanje zdravstvenih mera, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdrvlje Crne Gore.

Bosna i Hercegovina

Državljani Srbije mogu bez ograničenja sa teritorije Srbije da uđu u BiH ili da tranzitiraju. Ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Grčka

Državljani Srbije ne mogu ući u Grčku. Izuzetak su lica koja imaju regulisan boravak u Grčkoj ili nekoj od zemalja EU ili Šengena, kao i posebne kategorije građana – vozači kamiona, studenti, sezonski radnici u poljoprivredi, državljani Srbije koji dobiju odobrenje od Ambasade Grčke u Beogradu i slično.

Foto: EPA-EFE/PANTELIS SAITAS

Malta

Državljani Srbije ne mogu da uđu na Maltu.

Bugarska

Državljani Srbije mogu da uđu u Bugarsku. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Mađarska

Državljani Srbije ne mogu uđu u Mađarsku ukoliko je razlog putovanja turistički. Ulazak u Mađarsku u privatne svrhe je moguć samo na osnovu dobijene saglasnosti od mađarske policije.

Nemačka

Državljani Srbije ne mogu putovati u Nemačku, osim ukoliko imaju boravišnu dozvolu u Nemačkoj, nacionalnu D vizu ili boravišnu dozvolu u drugoj državi članici EU, Velikoj Britaniji, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Švajcarskoj. Turistička putovanja u Nemačku u cilju posete i dalje nisu dozvoljena.

Foto:Michael Kappeler/Pool via AP

Austrija

Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Austriju osim licima koja imaju regulisan boravak, kao i u posebnim slučajevima.

Belgija

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Belgiju. Ulazak je dozvoljen samo licima koja imaju regulisan boravak u Belgiji i licima koja imaju suštinski razlog za putovanje, uz odgovarajući dokaz o razlogu putovanja.

Poljska

Državljani Srbije ne mogu da uđu i borave na teritoriju Poljske, osim lica koja imaju regulisan boravak.

Francuska

Državljanima Srbije koji nemaju regulisan boravak u Francuskoj ili u nekoj od zemalja EU, nije dozvoljen ulazak na teritoriju Francuske. Tranzit preko aerodroma u Francuskoj je moguć samo ukoliko ne podrazumeva napuštanje međunarodne zone i ukoliko ne traje duže od 24 sata.

Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Za putnike koji dolaze iz Srbije, obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (osim za decu mlađu od 11 godina), kao i nakon ulaska samoizolacija u trajanju od 7 dana. Putnicima koji nemaju negativan PCR test, ne dozvoljava se ukrcavanje u avion.

Velika Britanija

Državljani Srbije mogu ući ili tranzitirati kroz Ujedinjeno Kraljevstvo pod uslovom da imaju validnu vizu. Počev od 15. januara 2021. godine, sva lica koja dolaze iz inostranstva, uključujući britanske državljane, prilikom ulaska u Englesku avionom, brodom ili vozom moraju posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. U suprotnom je predviđena kazna od 500 funti.

Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Irska

Državljani Srbije mogu da uđu i tranzitiraju kroz Irsku. Državljani Srbije, kao i svi ostali putnici, pri ulasku u Irsku imaju obavezu da popune formular Passenger Locator Form. Počev od 16. januara 2021. godine svi putnici koji dolaze u Irsku, izuzev dece starosti do 6 godina, moraju posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Turska

Državljani Srbije mogu ući u Tursku. Neophodan je negativan PCR test za sva lica starija od od šest godina. Test ne treba da bude stariji od 72 sata. Test je obavezan i za lica koja su u tranzitu. U slučaju da putnik ne poseduje negativan PCR test, obavezan je karantin na adresi koja se prijavi kao mesto boravka.

Italija

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Italiju u turističke svrhe.

Od 22. septembra odobrava se ulazak u Italiju samo u određenim slučajevima: poslovni i zdravstveni razlozi, školovanje, hitan povratak u svoje mesto stanovanja/boravišta. Takođe, odobrava se ulazak osobama koje su u potvrđenoj i stalnoj emotivnoj vezi (iako ne žive zajedno) sa državljanima Italije/EU/Šengen zone ili sa licima koja imaju zakonito prebivalište (boravište na duži period) u Italiji.

Foto:EPA-EFE/MOURAD BALTI TOUATI

Španija

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Španiju.

Portugal

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Portugaliju, osim lica koja imaju regulisan boravak.

Holandija

Državljani Srbije ne mogu da ulaze u Holandiju ukoliko nemaju regulisan boravak ili ukoliko ne potpadaju pod neki od izuzetaka od zabrane ulaska u Holandiju. Licima koja potpadaju pod izuzetak od zabrane putovanja i koja dolaze iz Srbije se savetuje da budu u kućnom karantinu u trajanju od 10 dana.

Tranzit je dozvoljen.

Švedska

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Švedsku. Nije dozvoljen ni tranzit državljana Srbije preko aerodroma u Švedskoj. Izuzetak su lica koja imaju regulisan boravak.

Norveška

Državljani Srbije mogu ući u Norvešku ako imaju regulisan boravak.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagrams

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare