Emine Erdogan
Emine Erdogan Foto:EPA-EFE/NICOLAS LAMBERT

Predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana mediji prate u stopu i kada je reč o njegovim zvaničnim aktivnostima i kada je reč o njegovoj porodici. Erdogan ne krije ni decu ni svoju suprugu od javnosti, pa je prva dama Turske Emine Erdogan neretko i njegov saputnik na službenim putovanjima. Gospođu Erdogan prati reputacija nekoga ko uživa u luksuzu, pa čak i da pije posebnu vrstu preskupog čaja iskuljučivo iz zlatom ukrašenih šolja.

PROČITAJTE JOŠ:

Emine i Redžep Tajip Erdogan u braku su više od četiti decenije, tačnije od 1978. godine, i imaju četvoro dece.

Upoznali su se kada se Emine pridružila „Idealistima za žensku asocijaciju“ i put ka vrhu su krčili zajedno. Ona je bila uz muža čak i kada je svojevremeno bio zatvoru zbog izazivanja verske mržnje na početku karijere, a to radi i danas kada je reč o javnim dešavanjima, čak i na mitinzima tokom izbornih kampanja, kao i prilikom poseta stranim zvaničnicima.

Emine je rođena u Uskudaru u Istanbulu kao najmlađa od petoro dece u porodici arapskog porekla koja vuče korene iz pokrajine Sirt. Sadašnja prva dama Turske pohađala je umetničku školu, ali je studije napustila pre diplome.

Na prvi pogled – tipična prva dama

Kao prva dana Turske, Emine je angažovana na brojnim projektima od društvenog značaja. U vreme kada je njen muž izabran na prvu funkciju u Istanbulu (predsednik opštine Metropolitan) vodila je Centar za socijalni razvoj i podržavala projekte za obrazovanje žena i deca.

Foto:EPA-EFE/TURKISH PRESIDNET PRESS OFFICE

Podržavala je marginalizovane društvene grupe, a posla napada na Gazu 2009. godine, ugostila je supruge zapadnih i arapskih lidera i pozvala je ceo svet da zaustavi rat. Javno se suprotstavljala dečijim brakovima i istakla je da je „prinudno venčanje dece neprihvatljivo pod bilo kojim okolnostima“. Danas, podržava brojne projekte nevladinih organizacija koji se bave rešavanjem problema žena, osoba sa invaliditetom i drugih.

Spisak njenih aktvnosti deluje kao tipičan za poziciju prve dame, koje su svuda u svetu uglavnom angažovane na humanitarnim projektima ili u radu dobrotvornih organizacija.

Jedna njena izjava svojevremeno je izazvala brojne polemike. Gospođa Erdogan je tvrdila da su hareme kakvi su postojali u palati sultana tokom Otomanske imperije bili škole i obrazovni centri za žene, gde se organizovao i dobrotvorni rad. U haremima su, inače, živele žene koje su kao robinje dovedene iz hrišćanskih zemalja koje su Osmanlije pokorile. 

Skromnost uz „Hermes“ tašnu

Poznato je da je Emine pobornica zdravog života, a u slobodno vreme sluša muziku i čita. Tvrdi da živi skromno i u skladu sa muslimanskim vrednostima, ali način na koji se oblači i destinacije na koje putuje demantuju njene tvrdnje.

Redzep Tajip Erdogan i Milo Djukanovic
Redžep Tajip Erdogan i Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Mediji su naširoko pisali o njenoj strasti prema dizajniranoj odeći i antikvitetima. Jednom prilikom je čak zatvorila tržni centar u Briselu kako bi šopingovala. Prilikom jedne posete Varšavi potrošila je 44.000 evra na bazaru antikviteta.

Pisalo se i da insistira da čaj pije isklučivo iz zlatom ukrašenih šolja čija je cena čak 300 evra. Takođe, navodno pije poseban čaj koji košta neverovatnih 1.800 evra po kilogramu.

Uslikana je kako nosi luksuznu torbu brenda „Hermes“, koje koštaju i po nekoliko desetina hiljada evra i važe za najskuplje na svetu.

Ove fotografije su napravile buru na internetu, zbog čega je turski sud u junu 2020. godine naredio da se blokira pristup veb stranicama koje su ih prenele. Istog meseca novinar Ender Imrek morao je da se pojavi na sudu kako bi se suočio sa optužbom što nije pozitivno izveštavao o njoj, odnosno što ju je kritikovao jer je nosila „Hermes“ torbu vrednu 50.000 dolara.

Ni tu nije kraj luksuzu u kojem uživa. Emine živi u predsedničkoj palati kod Ankare, koja je koštala neverovatnih 590 miliona evra. Zdanje se zove i „Bela palata“ i koštala je duplo više nego što što je isprva bilo planirano.

BONUS VIDEO: Prodaja Aljaske – ruska greška i posao veka za Amerikance

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare