Foto: ADEM ALTAN / AFP / Profimedia

Predsednik Turske Redžep Tajp Erdogan na svoju listu megalomanskih projekata dodao je i ogromni vojni kompleks koji će predstaviti revoluciju u sektoru bezbednosti. Kamen temeljac postavljen je u ponedeljak, a radni naziv građevine je „Turski Pentagon“.

Na ceremoniji upriličenoj povodom početka gradnje Erdogan je rekao kako će ovaj projekat „uterati strah“ svim neprijateljima države.

„Ovde ćemo uspostaviti strukturu koja će svojim položajem izazvati strah neprijatelja, a poštovanje prijatelja“, kazao je Erdogan na svečanoj ceremoniji.

Nacrti pokazuju da će se kompleks prostirati na 136,5 miliona kvadratnih metara i predviđen je za oko 15.000 zaposlenih. Poređenja radi, američki Pentagon smešten je na 6,5 miliona kvadratnih metara. Građevina će biti u obliku polumeseca, po uzoru na zastavu Turske. Ogromna zgrada u obliku zvezde služiće kao izložbeni prostor i ulaz u glavni kompleks oblika polumeseca.

Ovaj kompleks poslednji u nizu Erdoganovih pokušaja da ojača vojnu moć Turske pre izbora 2023. godine, dok se zemlja suočava sa problemom inflacije, poplavama i požarima. Završetak radova predviđen je za maj 2023. godine.

Kanal Istanbul: Spas za grad ili „projekat-ubica“?

Izgradnju kanala, koji je zapravo kopija moreuza koji prolazi sredinom Istanbula, Erdogan je počeo da bi, kako kaže, spasao budućnost Istanbula.

Izgradnja je počela u junu ove godine, a osnovna namena kanala je da rastereti vodeni saobraćaj koji je poslednjih godina preopterećen. Naime, Bosforom godišnje prođe oko 45.000 brodova, a procenjuje se da će ta brojka do 2050. porasti na skoro 80.000.

„Plovidba svakog velikog broda kroz Bosfor predstavlja ozbiljan rizik po grad. Bosfor je i sa juga i severa i istoka i zapada poprište veoma velike frekvencije plovidbe brodova svih kategorija“, kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao da sva istraživanja pokazuju da će se brodski saobraćaj u Kanalu Istanbul odvijati 13 puta sigurnije od onog u Bosforu.

„Cilj nam je da Kanal Istanbul završimo za šest godina i po ceni od blizu 15 milijardi dolara“, kazao je Erdogan.

Ovaj veštački kanal prostiraće se na 45 kilometara paralelno sa Bosforom i povezivaće Crno sa Mramornim morem.

Ipak, iako zvuči obećavajuće nisu svi prema ovom projektu bili blagonakloni. Među prvima mu se suprotstavio gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu koji je rekao da je to izdaja grada i nazvao ga proketom-ubicom. Protiv projekta je peticiju potpisalo i 16 miliona ljudi, a stručnjaci upozoravali da bi kanal mogao negativno da utiče i na tektonske pukotine duboko u zemlji i izazove zemljotres.

Uprkos protivljenju sa gradnjom je započeto, jer kako su zvaničnici naveli ovo nije lokalni, već nacionalni projekat.

Predsednička vila od hiljadu soba

Erdogan se baškari u predsedničkoj vili „Bela palata“ koja se nalazi u zaštićenom prirodnom području Beštepekoja na obodima Ankare.  Za izgradnju ove vile, na kojoj je predsednik insistirao, upotrebljen je skup materijal dovezen iz raznih zemalja sveta.

Zidove palate krase svilene tapete koje koštaju oko 2.800 evra po rolni, a oko 400 soba ima dvostruka vrata koja su koštala po 42.000 evra. Prostire se na 200.000 metara i ima 1.000 spavaćih soba.

Palata u „neo-seldžukidskom stilu“ – po uzoru na građevine iz 11-13. veka, prostire se na placu koji je kupio osnivač Turske Mustafa Kemal Ataturk. Vila je veća od Bele kuće u Vašingtonu, Kremlja u Moskvi i Bakingemske palate u Londonu.

Tadašnji ministar finansija Turske Mehmet Šimšek, izjavio je 2014. godine da će predsednička palata ukupno će koštati 491 milion evra, mada se kasnije u medijima provlačila i priča o neverovatnih 660 miliona.

Pored toga Erdogan poseduje i fudbalski klub u Ankari i nekoliko restorana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram