Recep Tayyip Erdogan Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovo je u svađi sa Evropom i svetom. Ovog puta zbog Osmana Kavale, poznatog filantropa i aktiviste koji je već četiri godine iza rešetaka iako nije osuđen ni za šta. Iz Brisela prete da bi Turska mogla da ostane bez prava glasa ili čak članstva u Savetu Evrope, a Erdogan je na odgovorio zahtevom za proterivanjem deset amerčkih i evropskih ambasadora.

Pročitajte još:

Slučaj Osmana Kavale u centar evropske i svetske pažnje vratilo je upozorenje koje je Savet Evrope izdao Turskoj 17. semptembra, a u kojem Brisel preti Anakari ukidanjem prava glasa ili čak članstva početkom novembra ako filantrop ne bude oslobođen.

Odluku o oslobađanju Kavale doneo je Evropski sud za ljudska prava još u decembru 2019. godine zbog, kako je navedeno, kršenja ljudskih prava. Sud u Strazburu Kavalu je nazvao “poličkim zatvorenikom”, a Erdoganova vlast je tada ocenila da odluka “nije konačna”.

Kavali, kojem preti doživotna robija, turski sud je 8. oktobra ove godine produžio pritvor i sledeće ročište zakazao za 26. novembar. Na ovu odluku reagovali su ambasadori iz Nemačke, Kanade, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Novog Zelanda, Norveške, Švedske i SAD i u zajedničkom saopštenju pozvali na „pravedno i brzo“ rešenje slučaja.

Foto:Wiktor Dabkowski / AFP / Profimedia

“Šta umišljate da ste?!”

Erdogan je, očekivano, burno reagovao na potez ambasadora i zatražio da se hitno proglase personama non grata.

„Rekao sam našem ministru inostranih poslova: ‘Ne možemo imati luksuz da ih ugostimo u našoj zemlji’. Da li je na vama da Turskoj dajete takvu lekciju? Šta umišljate da ste?!“, rekao je Erdogan novinarima u avionu tokom povratka iz Afrike pre nekoliko dana.

Dan kasnije, turske vlasti pozvale su ambasadore na razgovor ocenjujući „neprihvatljivim“ njihov poziv na oslobađanje Kavale.

Kavala se prošle nedelje oglasio iz zatvora, rekavši da se oseća kao oruđe u Erdoganovim pokušajima da za domaće protivljenje njegovoj skoro dvodecenijskoj vladavini okrivi zavere stranih država.

“Produžena ruka Džordža Soroša”

Foto: EPA/ANDREAS GEBERT

Spektar optužbi koji se Kavali stavlju na teret prilično su šarenolike – od špijunaže do članstva u terorističkim grupama i pokušaja nasilnog rušenja vlade.

Kavaline muke počinju 2017. godine kada je prvi put uhapšen zbog protesta u Gezi 2013. godine koji su se kasnije proširili na celu zemlju i učešća u pokušaju vojnog puča 15. jula 2016. godine u kojem je stradalo 251 osoba, a 2.200 ranjeno.

Turski tužioci optužili su Kavalu za špijunažu i navodnu povezanost sa organizacijom bivšeg imama Fetulaha Gulena koji živi u dobrovoljnom egzilu u američkoj državi Pensilvanija. Erdogan je Gulenovu organizaciju, koja ima milione pristalica širom sveta, proglasio za terorističku grupu. Turska ovu organizaciju optužuje i za dugotrajnu kampanju rušenja države kroz infiltraciju u institucije, posebno vojske, policije i pravosuđa.

Turske vlasti od 2017. godine Kvavalu optužuju da želi da “destabilizuje državu”, a sam Erdogan ga naziva “produženom rukom” američkog milijardera Džordža Soroša.

„Čovek po imenu Kavala je Soroševa produžena ruka u Turskoj! Deset ambasadora se raspitivalo o Kavali u našem Ministarsvu spoljnih poslova. Kakva besramnost!“, rekao je Erdogan tada.

Ko je Osman Kavala?

Kavala je jedna od najistaknutijih ličnosti civilnog društva u Turskoj. Bavi se biznisom, a doprineo je osnivanju nekoliko izdavačkih kompanija u Turskoj od ranih 1980-ih, koja od tada do danas pruža finasijsku pomoć mnogim organizacijama civilnog društva.

Pre skoro dve decenije, 2002. godine, osnovao je neprofitnu organizaciju “Anadolu Kultur”. Ciljevi organizacije uključuju promociju umetnosti i kulture u Turskoj, podržavanje lokalnih inicijativa, naglašavanje kulturne raznolikosti i prava i jačanje lokalne i međunarodne saradnje. Takođe, bio je jedan od osnivača “Fondacije za otvoreno društvo” pomenutog Džordža Soroša u Turskoj.

BONUS VIDEO: Poplave i klizišta u Turskoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar