Vatrena kugla u Tverskoj oblasti

Ukrajina je tokom protekle noći izvela napad dronovima na skladište raketa i municije u ruskoj Tverskoj oblasti.

Veliki napad ukrajinskih bespilotnih leteliaca u ruskoj regiji Tver izazvao je ogromnu eksploziju i prisilio na delimičnu evakuaciju stanovništva u blizini mesta velikog lagera ruskog naoružanja u sredu, prenosi agencija Rojters pozivajući se na ratne blogere i medije, te dodaje kako nema informacija o žrtvama.

Prema izveštaju državne novinske agencije RIA iz 2018, Rusija je gradila arsenal za skladištenje projektila, municije i eksploziva u Toropetsu, gradu starom 1.000 godina u kojemu živi nešto više od 11.000 stanovnika.

Međutim, kako je vreme prolazilo, sve više informacija je stizalo iz Tvera, a video snimci jasno pokazuju o kakvoj se eksploziji radilo. Ruski mediji navode da je eksplozija izazvala potres magnitude 2,8 stepeni, a prozori su bili razbijeni na više od pet kilometara udaljenosti od skladišta. Kako stvari stoje, ovo je bio najjači udar na ruska skladišta oružja još od početka rata.

– Skladište je sadržavalo projektile namenjene za taktičke raketne sisteme Iskander, taktičke raketne sisteme Točka-U, navođene vazdušne bombe i artiljerijsku municiju – rekao je izvor iz ukrajinske obaveštajne službe za Rojters.

Navodi se da je ovo verovatno najveći ukrajinski udarac na ruskoj teritoriji od početka rata.

Ukrajinski medij je pokazao satelitske podatke NASA FIRMS koji to potvrđuju.

Navodi se da su se dronovi sručili na jedno od najvećih skladišta raketa i municije u Rusiji.

Na tom području je započela evakuacija stanovništva iz više naselja.

Jačina glavne eksplozije, bila je u jednaka detonaciji 200-240 tona eksploziva, smatra Džordž Vilijam Herbert sa Instituta za međunarodne studije Midlburi u Kaliforniji, piše Rojters.

Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtev za komentar.

Ruski zaključci oko eksplozije u Toropetsu su sledeći:

– Oko 30.000 tona granata je eksplodiralo, ali detonacije i dalje traju.

– Celi grad Toropets je evakuisan.

– U napadu je korišćeno 100 dronova.

– Značajne zalihe severnokorejskih balističkih projektila KN23, projektila za višecevne raketne sisteme Grad i sisteme protivvazdušne odbrane S-300 te balističkih projektila Iskander su uništene.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare