Foto:Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Nova varijanta virusa korona pronađena je u francuskom regionu Bretanja, saopštilo je francusko ministarstvo zdravlja početkom sedmice, navevši da nova se varijanta, iako nema dokaza da je zaraznija i smrtonosnija, ne registruje na PCR testovima.

Pročitajte još:

U francuskoj Bretanji pokrenuta je istraga nakon što je genomskim sekvenciranjem otkriveno osam nosilaca nove varijante koronavirusa u grupi od 79 zaraženih pacijenata u gradu Lanionu.

Francuski ministar zdravlja rekao je kako se ne čini da je ta nova varijanta zaraznija ili da uzrokuje teži oblik bolesti, ali su lekari izrazili zabrinutost zbog činjenice da se novi soj virusa ne otkriva standardnim PCR testovima.

Kako prenose lokalni mediji, osam pacijenata pokazivalo je uobičajene simptome bolesti ali su PCR testovi uporno pokazivali negativne rezultate.

Novi soj korone pojavio se u trenutku kada Francuska beleži nov skok zaraženih i kada su uvedene nove mere zatvaranja.

Svetska zdravstvena organizacija kategorizirala je novu varijantu kao „varijantu pod istragom“, a ne kao „zabrinjavajuću varijantu“, kao što je to recimo bio slučaj kod britanske, južnoafričke i brazilske varijante, piše Njuz medikal.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)