Grafika:Nova.rs/APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia

Dok ceo svet iščekuje sutrašnji dan, kada je najavljeno da će Vladimir Puti zvanično potpisati ukaz kojim će Hersonsku, Zaporošku, Donjecku i Lugansku oblast pripojiti Rusiji, Sjedinjene Američke Države odobrile su još jedan paket pomoći Ukrajini, u kom se krije ubojito oružje.

Prema odluci Džozefa Bajdena, SAD će odobriti još 1,1 milijardu dolara za pomoć Ukrajini, uključujući sredstva za nabavku barem još 18 naprednih raketnih sistema i drugog oružja za odbranu od dronova koje Rusija koristi u ratu protiv ukrajinskih trupa.

Novi paket pomoći deo je američkog programa „Inicijativa za bezbednosnu asistenciju Ukrajini“ kojim se finansira kupovina oružja i druge opreme za tu državu.

Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/Tony Overman/The Olympian via AP

Stiže još moćnih HIMARS-a

Paketom se finansira nabavka 18 visokomobilnih artiljerijskih raketnih sistema HIMARS i municije za njih, kao i 12 sistema Titan koji služe za odbranu od dronova. Na spisku je i oko 300 vozila, desetine kamiona i prikolica za prevoz teškog naoružanja, oprema za otkrivanje eksplozivnih naprava. Pokriveni su i oprema za vojnike, troškovi održavanja opreme i obuke.

HIMARS se smatra ključem uspeha ukrajinskih snaga poslednjih nedelja, dok Rusija napada ukrajinske snage dronovima nabavljenim od Irana.

Ovaj raketni sistem visoke pokretljivosti montiran je na kamion i može da nosi kontejner sa šest raketa. Sistem može da lansira raketu srednjeg dometa, ali je takođe sposoban da ispaljuje projektile većeg dometa.

Foto: U.S. Air Force / Zuma Press / Profimedia

To znači da ovo oružje može da ispali šest raketa iz porodice „MFOM“ projektila sa dovoljnom preciznošću da pogodi automobil udaljen i do 70 kilometara udaljenosti, što je mnogo dalje od dometa haubice i mnogo preciznije od sovjetskih i ruskih raketnih bacača.

Uz to, HIMARS vozila su blindirana, i ne može ih probiti čak ni geler, ni malokalibarsko oružje, ali su i dalje dovoljno lagane da se mogu preneti avionom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Himars ima potpuno opremljenu oklopnu kabinu za tročlanu posadu i jedan lansirni kontejner koji može da nosi šest raketa od 227mm. Domet kretanja vozila je 480 kilometara, a maksimalna brzina 94 kilometara na čas.

Domet krstarećih raketa je oko 80 kilometara, znatno više od strandardne ukrajinske artiljerije.

Stoga, ovo oružje svakako doprinosi ukrajinskoj nadmoćnosti na frontu i ukoliko su ruske tvrdnje istinite ona je sada ostala „samo“ na dva ova sofisticirana raketna sistema.

BONUS VIDEO Rusija objavila snimke uništavanja HIMARS i HARPUN sistema Ukrajinske vojske

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare