Aljbin Kurti Albin Kurti
Aljbin Kurti Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Na parlamentarnim izborima u Albaniji 25. aprila učestvuje i ogranak stranke Samoopredeljenja kosovskog premijera Aljbina Kurtija, piše nemački list Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung), i postavlja pitanje da li se iza toga kriju "snovi o 'Velikoj Albaniji'".

POGLEDAJTE JOŠ:

„Činjenica da ta stranka sada vodi kampanju na izborima u susednoj državi, i to s podružnicom istog imena, i da je i sam Kurti tamo učestvovao u kampanji, naravno, ne nailazi na oduševljenje albanskog premijera Edija Rame“, piše FAZ.

List dodaje da Samoopredeljenje za sada nije registrovano kao politička stranka u Albaniji, već nastupa kao građanska inicijativa koja podržava nezavisne kandidate na parlamentarnim izborima, međutim, u dogledno vreme planira se i pretvaranje u stranku, prenosi Dojče vele.

Jedan od kandidata na izborima u Albaniji Boiken Abazi, koji je ujedno i direktor građanske inicijative Samoopredeljenje u Tirani, izbegao je direktan odgovor na pitanje da li sledi uputstva od Kurtija.

„Bio bi to veliki gubitak za mene i našu organizaciju ovde kada Aljbin ne bi našao vremena da se s nama savetuje. Ja poštujem njegove dubinske analize i savete. Mi to ne sledimo uvek, ali je dobro čuti njegove ideje“, rekao je Abazi.

Među te ideje spada već dugi niz godina i stav da bi bilo bolje i za Albaniju i za Kosovo da se ujedine u zajedničku državu, a kako navodi FAZ, to je ono što i Abazi propagira.

„Naravno da do toga neće doći sutra ili narednih godina. Bilo bi populistički tvrditi tako nešto“, rekao je Abazi.

POGLEDAJTE JOŠ:

Samoopredeljenje teži „mirnom i demokratskom procesu“ na kojem će biti održan „referendum o ujedinjenju u obe države“. Abazi je rekao da je rezultat predvidljiv jer ankete u Albaniji i na Kosovu pokazuju da bi više od dve trećine „Albanaca glasalo za ujedinjenje na referendumu“.

Kurti je najavio da će se Samoopredeljenje angažovati i u severnoj Makedoniji, gde Albanci čine oko četvrtinu stanovništva.

U kojoj meri bi Samoopredeljenje moglo da bude uspešno u susednim zemljama, zavisiće dobrim delom i od toga da li će „matična stranka“ na Kosovu ispuniti ogromna očekivanja povezana s Aljbinom Kurtijem, ocenio je albanski politikolog Remzi Lani.

„I zaista, samo ako Kurti bude uspešan na Kosovu, podružnice Samoopredeljenja u Albaniji i drugde mogu postati privlačne građanima. Pritom je sasvim druga priča u kojoj bi meri to moglo dovesti do dodatne nestabilnosti na celom Balkanu, ukoliko Kurtijev program ujedinjenja bude nadohvat ruke“, upozorio je novinar FAZ-a Mihael Martens.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar