Tandem Osmani – Kurti ne može biti uslovljen kao bivša vlast

Emisije 07. apr. 202120:56
Podeli:
Petar Miletić, Behljuj Bećaj, Među nama, Medju nama
Foto: NOVA S

Nekadašnji potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić i politikolog Behljuj Bećaj gostovali su danas u emisji "Među nama" i analizirali aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji, nakon izbora nove Vlade i predsednice. Smatraju da je sada idealno vreme za nastavak dijaloga, zbog konsolidacije vlasti u Srbiji i na Kosovu, ali da je neizvesno kada će doći do pregovora. Njohv ishod, zavisi od pristanka na kompromis, a idealno rešenje za obe strane je nemoguće pronaći.

Vjosa Osmani je izabrana za novu predsednicu Kosova, dok je u martu izabrana nova Vlada, na čijem je čelu Aljbin Kurti.

„Ona je trenutno vrlo popularna političarka na celom Kosovu, dobila je veliki broj glasova na izborima. Ostvarila je najbolji rezultat ikada, tako da je logično da ona postane predsednica Kosova i preuzme odgovornost“, kazao je Petar Miletić.

Politikolog Bećaj se složio sa Mitićem i naglasio da je Vjosa Osmani na prethodnim izborima dobila oko 300.000 glasova, što se nije dogodilo u novijoj istoriji parlamentarnih izbora na Kosovu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Upravo ovaj nemogući scenario pobede Vjose Osmani postao je realan. Mislim da tandem Kurti – Osmani mogu da doprinesu istoriji sa velikim pomacima, ali nastavak dijaloga je doveden u pitanje zbg situacije sa koronavirusom“.

Aljbin Kurti nakon izbora za premijera je rekao da dijalog sa Beogradom nije glavni prioritet nove Vlade. Glavni prioriteti su zapošljavanje, borba protiv korpucije, eknomski rast, a na četvrtom mestu dijalog sa Beogradom.

Ono što je sigurno, kaže Bećaj, je da tandem Osmani – Kurti ne može biti uslovljen kao Tači – Haradinaj.

Vjosa Osmani je nedavno rekla da je uvek spremna na dijalog, ali ne iza zatvorenih vrata.

„Kosovo je uvek spremno za dijalog, ali ne onaj po principu Hašima Tačija, koji je obavljao tajne razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“, kazala je Osmani.

Miletić kaže da je ovo bila izjava u žaru političke borbe i da su Osmani i Kurti nova politička elita Kosova.

„Nova realnost je da na Kosovu i u Srbiji imamo dve političke elite koje imaju punu kontrolu nad insititucijama. Iz ta dva puna legitimiteta može da dođe do dijaloga, ali nisam optimista kada je u pitanju rezultat tog dijaloga“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Miletić objašnjava da ne gaji optimizam prema dijalogu, jer veruje da će se obe strane i dalje čvrsto držati svojih stavova.

„Nisam optimista jer verujem da će Kurti biti tvrd na svojim pozicijama, kao i Osmani. Ne znam ko će voditi pregovore, ali Lajčak je nestrpljiv i želi nastavak dijaloga što pre“.

Aleksandra Vučić više puta je istakao da neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu, dok Aljbin Kurti samo o tome želi da pregovara.

Bećaj kaže da on i Miletić prate razvoj situacije na Kosovu i i upoznati su sa realnom situacijom, te se i on slaže da u dijalogu neće biti pomaka.

„Svrha nastavka dijaloga je da se dovede do kraja, a to je priznanje nezavisne države“, rekao je Bećaj.

Po njegovom mišljenju, situacija je sada mnogo povoljnija za nastavak dijaloga zbog interesovanja i naklonjenosti američke adimistracije.

Glavni problem, ističu Bećaj i Miletić je nemogućnost da se pronađe rešenje koje zadovoljava obe strane, i to će biti fokus daljih pregovora, kada se oni nastave.

„Da li će se naći formula koja zadovoljava obe strane, kako će izgledati zajednica opština sa srpskom većinom, to je ono što treba rešiti“, zaključio je Bećaj.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar