Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kandidat za novog kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je danas u intervjuu za Oxford political review da se zalaže za referendum o ujedinjenju sa Albanijom, ali ne po cenu Trećeg balkanskog rata.

Kurti je govorio sa urednicima oksfordskog političkog magazina o ekonomskoj i političkoj situaciji na Kosovu, pandemiji koronavirusa, ali i dijalogu Beograda i Prštine, te potezima koje će preduzeti ukoliko bude postao novi kosovski premijer.

Kada je reč o konačnom sporazumu, Kurti navodi da bi trebalo da postoji volja i iskrene namere sa obe strane, kako bi se do njega došlo.

„Moramo da postavimo jasne zahteve jedni drugima. Srbija ima neke zahteve za Kosovo, kao i mi za njih, Ujedno, još jednom mora da se izvrši revidiranje svih 33 preliminarnih sporazuma iz Brisela, a koji se ne sprovode. Moramo da zatvorimo to poglavlje kako bismo  krenuli napred“, poručio je Kurti.

Milošević izgubio Kosovo

„Suze na licu predsednika Srbije, nažalost, nisu suze običnih Srba, već suze Srbije kao države, koja je izgubila Kosovo za vreme Miloševićevog režima“

Kaže da je spreman da sasluša sve potrebe i zahteve koji se vezuju za, kako je rekao, sugrađane – Srbe sa Kosova, ali:

„Moram da kažem da nisam spreman da se uključim u projekat kojim bi mi trebalo da kompenzujemo Srbiji za gubitak Kosova kao države koja je proglasila nezavisnost pre skoro 13 godina“, dodao je Kurti.

Obični građani su ti koji bi trebalo da osete beneficije dijaloga i konačnog sporazuma, a ne političari, poručio je Kurti, uz naznaku da se trenutno primenjuje upravo takav pristup.

„Imamo ove autokratske lidere i mi bi trebalo da se brinemo o njima. Jer ako ih izgubimo, ne daj Bože, dobićemo demokratiju“, ironično je dodao Kurti, i podcrtao da ovo nije pravi pristup.

POGLEDAJTE JOŠ:

Za nenasilni referendum o ujedinjenju sa Albanijom

Podsetio je da je u prvom članu kosovskog ustava naznačeno da je Kosovo „nezavisna država“, ali ujedno da u istom članu stoji i da Kosovo ne može da se pripoji drugoj zemlji.

„Ne bismo želeli da se dogodi bilo koji vid nasilnog ili nedemokratskog ujedinjenja. Kosovo bi trebalo da ima pravo na referendum za ujedinjenje sa Albanijom. Takvo pravo za referendum, ne nužno da se ujedini, ali da ima pravo na referendum“, poručio je Kurti.

Precizirao je koji je stav Samoopredeljenja povodom ovakvog referenduma.

„Ukoliko može da se izvrši mirnim i demokratskim putem, onda da, prihvatićemo rezultate referenduma, ali nikako nećemo započeti treći balkanski rat za ujedinjenje sa Albanijom“, zaključio je Kurti.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar