Entoni Feuči
Foto: CNP/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

Masovna vakcinacija Amerikanaca mogla bi da počne u martu sledeće godine, rekao je vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti dr Entoni Fauči, gostujući u emisiji Si-En-En-a "Stanje nacije". On je pozvao i Donalda Trampa da se vakciniše. Prema njegovoj proceni život bi mogao da se vrati u normalu na jesen sledeće godine.

Entoni Fauči smatra da je za imunizaciju stanovništva potrebno da se vakciniše između 70 i 75 odsto Amerikanaca.

„Trenutno vakcinišemo one koji su na prvoj liniji fronta, koji se najviše bave pacijentima, lekare i medicinske radnike, onda prelazimo na one koji spadaju u rizične grupe, ali da dođemo do toga da svako može da se vakciniše, da ne mora da bude bilo kakvog prioriteta, mislim da će to biti mart ili april 2021. godine“, ocenio je glavni američki epidemiolog.

Prema njegovim rečima, da bi se vakcinisalo 75 odsto stanovništva, potrebno je nekoliko meseci.

„Mislim da bi život mogao da se vrati u normalu na jesen sledeće godine“, naveo je Fauči.

Fauči, koji je pre tri dana napunio 80 godina, smatra da Ameriku „tek čeka najgore“ posle praznika.

„To bismo mogli da vidimo posle Božića i Nove Godine, jedan novi talas. Trenutno smo u vrlo kritičnoj situaciji. A teško je ljude sprečiti da se okupe za praznike. „, rekao je dr Entoni Fauči.

Čuveni imunolog ohrabruje sve Amerikance da se vakcinišu, a to toplo preporučuje i odlazećem predsedniku Donaldu Trampu.

Fauči je vakcinu primio u Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), a ceo događaj je uživo prenosila nacionalna televizija u okviru napora da se Amerikanci uvere da je vakcina bezbedna i efikasna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar