Foto: AP Photo/Petros Karadjias

Više desetina pravoslavnih vernika okupilo se danas u Nikoziji ispred kiparskog javnog servisa tražeći da se na ovogodišnju Evroviziju ne pošalje izabrana predstavnica Elena Cagrinu sa pesmom "Đavo".

Pročitajte još:

Oni su na skupu nosili krstove i pevali crkvene pesme, a navode da pesma koja je izabrana da Kipar predstavlja na Evroviziji „promoviše satanizam“.

„Mi protestujemo mirno, ne đavolu“, „Pokajte se i vratite se Hristu“ i „Hristos spašava, đavo ubija“, bili su samo neki od natpisa na banerima koje su nosili okupljeni.

Ranije je kiparska pravoslavna crkva zatražila da pesma ne čestvuje na takmičenju, navodeći da se „ruga moralnim načelima zemlje“ i da zagovara „predavanje đavolu i podstiče njegovo obožavanje“.

Sveti sinod, najviše telo crkve koje donosi odluke, naveo je u saopštenju da pesma „u suštini hvali fatalističko potčinjavanje ljudi đavolskoj vlasti“ i pozvao državnu radioteleviziju da je zameni onom koja „izražava kiparsku istoriju, kulturu i tradiciju“.

Foto: EPA-EFE/KOEN VAN WEEL

Portparol kiparskog predsednika Viktoras Papadopoulos je rekao da, iako se stavovi neistomišljenika poštuju, vlada ne može ukinuti slobodu izražavanja.

„Vlada u potpunosti poštuje kreativnu, intelektualnu i umetničku slobodu koja se ne može pogrešno protumačiti ili ograničiti zbog naslova pesme i ne treba pripisivati nepotrebne dimenzije“, rekao je Papadopoulos u pisanoj izjavi.

Javni servis i pevačica medjutim tvrde da se radi o pogrešnoj interpretaciji pesme, te da se u pesmi zapravo radi o nasilnoj vezi dvoje ljubavnika.

Pevačica Elena Cagrinu je rekla je da pesma govori o ženi koja vapi za pomoći nakon što se zaljubila u „lošeg dečaka“ i dodala da je drugačije tumačenje „neosnovano“.

„Pesma šalje snažnu poruku, protiv bilo kog oblika zlostavljanja, poput one prenete u ‘Đavolu“, rekla je ona i dodala da je hrišćanka, te da joj je vera veoma važna.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar