Foto:shutterstock

Ukrajina bi mogla da izgubi desetine miliona tona žitarica zbog ruske blokade crnomorskih luka, što bi izazvalo prehrambenu krizu koja će pogoditi Evropu, Aziju i Afriku, upozorio je predsednik te zemlje Vladimir Zelenski. Da njegove reči nisu puke prazne pretnje dokazuju izveštaji Međunarodnog saveta za žitarice u kojima da se navodi da je Ukrajina u prethodnoj godini bila četvrti najveći izvoznik žitarica u svetu, prodavši 44,7 miliona tona u inostranstvu.

Rusija je potpuno preuzela kontrolu nad Crnim morem, što podrazumeva i blokadu ukrajinskih lučkih gradova. Iz tog razloga, oko 4,5 miliona žitarica nalazi se u skloništima i trenutno ne postoji način da se one iskoriste. Ukrajina se smatra žitnicom Evrope, obzirom da je oko 71 odsto ukrajinske zemlje poljoprivredno.

Pored toga, Ukrajina poseduje četvrtinu svetske „crne zemlje“, poznate kao černozem, koja je veoma plodna.

Foto:shutterstock

Od početka rata 24 februara, isporuke žitarica kako iz Ukrajine, tako i iz Rusije su drastično smanjene. Ove dve zemlje inače zajedno čine oko 25 odsto svetskog izvoza pšenice i 16 odsto kukuruza, što je dovelo do skoka cena žitarica na međunarodnim tržištima.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć u hrani apelovala je da se luke na Crnom moru u Ukrajini ponovo otvore kako bi se omogućio izvoz pšenice i kukuruza, od čega zavise mnoge siromašne zemlje sveta.

U saopštenju Svetskog programa za hranu (WFP), sa sedištem u Rimu, navodi se da je pre rata 98 odsto ukrajinskog izvoza žitarica transportovano kroz crnomorske luke koje su sada blokirane.

Svetski program za hranu je upozorio da luke na jugu Ukrajine, ionako oštećene asrtiljerijskim napadima i bombardovanjem, moraju nastaviti rad da bi se zaštitila ukrajinska poljoprivredna proizvodnja i omogućio izvoz koji je ključan za ekonomiju Ukrajine, ali i snabdevanje sveta hranom.

Foto:shutterstock by Elena Larina

Kakvo je stanje u žitnicama

Na teritoriji koju kontroliše Ukrajina ima dovoljno velike zalihe žita da prehrani stanovništvo u ovim oblastima i dovoljno goriva da zadovolji dnevne potrebe farmera.

Na stabilnost u proizvodnji mogle bi da utiču brojne prijavljene krađe, od koji se najveća dogodila prošlog meseca, kada su ruske snage ukrale nekoliko stotina hiljada žita u okupiranim oblastima Ukrajine.

Iz ministarstva poljoprivrede Ukrajine navode da je pojačan izvov žitarica alternativnim rutama pri kraju prethodnog meseca, ali je početak maja doneo nove probleme u lučkim gradovima, što je znatno otežalo situaciju.

Za Ukrajinu, Odesa, Herson i Mikolajev su ključne luke za međunarodne trgovinske tokove, a one su pod stalnom opsadom ruskih trupa.

Foto:shutterstock by Artem Grebenyuk

Zbog blokade ovih luka, ukrajinski izvoz žitarica pao je na oko 923.000 tona u aprilu sa 2,8 miliona tona u istom mesecu 2021. godine.

Ukrajina je takođe izvezla 151.529 tona suncokretovog ulja i 169.681 tona uljarica, uglavnom semena suncokreta.

Ko su najveći uvoznici

Prema podacima Međunarodnog trgovačkog centra, najveći uvoznici žitarica iz Ukrajine su Egipat i Turske, koje se na uvoz oslanjaju za oko 70 odsto svojih potreba. Krajnja destinacija više od 95 odsto žitarica iz Ukrajine su Azija i Afrika.

Tako Egipat uvozi žitarice u vrednosti od 2,4 milijarde dolara, Turska 1,9 milijardi dolara, Bangladeš 703,7 miliona dolara, Indonezija 543,3 miliona, Pakistan 535,3 miliona, Jemen 318,7 miliona, Maroko 286,7 miliona, Azerbejdžan 284,5 miliona, Sudan 282,9 miliona, a Filipini 229 miliona dolara.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ruska taktika

Iako blokada strateški ključnih luka na Crnom moru zadaje veliki finansijski udarac Ukrajini, ovakav postupak Rusije ima posledice i po ostatak sveta.

Obzirom na činjenicu da je uvoz žitarica iz Rusije obustavljen zbog pokretanja invazije na Ukrajinu, svet u velikoj meri zavisi od ukrajinskog uvoza.

Evropska unija uvela je pet paketa sankcija Rusiji, dok je šesti i najoštriji do sada u pripremi. On podrazumeva i potpuni embargo na ruske energente, što će znatno oštetiti rusku ekonomiju.

Kao jedan od načina suprostavljanja sankcijama Unije i Sjedinjenih Američkih Država, ruske vlasti donele su odluku da onemoguće izvoz žitarica iz Ukrajine, što će doprineti povećanju cena na tržištu i razmerama prehrambene krize.

BONUS VIDEO Ruske snage bombarduju čeličanu Azovstal

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare