Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Predsedavajuća Evropske komisije Ursula fon der Lajen pojačala je danas pritisak na švedsko-britansku kompaniju AstraZeneku, zapretivši joj zabranom izvoza u zemlje van EU ako brzo ne isporuči EU obećane doze vakcina.

Pročitajte još:

Evropska unija može da spreči AstraZeneku da izvozi svoje vakcine protiv korone iz bloka ukoliko kompanija ne ispuni svoje obaveze, poručila im je Fon der Lajen.

„Imamo mogućnost da zabranimo planirani izvoz. Ovo je poruka za AstraZeneku: ispunite vaš deo dogovora prema Evropi pre nego što počnete isporuku drugim zemljama“, rekla je Fon der Lajen u intervjuu za nemačku medijsku grupu Funke.

Fon der Lajen je navela da je kompanija isporučila svega 30 posto doza obećanih za prvi kvartal 2021. i ukazala da iako se AstraZeneka ugovorom obavezala da će EU dobiti njihove vakcine iz fabrika u EU i Britaniji, „nismo dobili ništa od Britanaca, dok smo mi njima poslali vakcine“.

Fon der Lajen je navela da je najmanje 41 milion doza vakcine izvezeno iz EU u 33 zemlje, uprkos nestašici vakcina u samoj Uniji. Predsednica EK navodi da je 9 miliona doza otišlo iz EU u Britaniju i milion u SAD.

„Ne mogu da opravdam Evropljanima zašto smo izvezli milione doza u zemlje koje same proizvode vakcine i od kojih ništa ne stiže nama. A jedva da mogu da opravdam izvoz u zemlje koje imaju mnogo viši procenat vakcinacije i manju stopu zaraženih od EU“, dodala je ona.

Fon der Lajen je pozvala druge zemlje da odgovore na otvorenost EU gde plan vakcinacije ide relativno sporo, delom zbog nestašice ali i zbog nevoljnosti Evropljana da se vakcinišu.

Evropska komisija je u četvrtak najavila da će aktivirati ugovornu proceduru za rešavanje sukoba sa AstraZenekom čija isporuka vakcina je znatno manja od prvobitno predviđenih količina, kao i da će razmotriti zabranu izvoza vakcina.

Vakcina AstraZeneke jedna je od tri odobrene za upotrebu u EU. Njena primena je, međutim, bila usporena kako zbog problema u isporukama, tako poslednjih dana zbog izveštaja da je kod 40ak vakcinisanih na 17 miliona koliko je primilo vakcinu, došlo do stvaranja krvnih ugrušaka.

Evropska agencija za lekove, koja je odobrila vakcinu, proučila je te izveštaje i, kao i Svetska zdravstvena organizacija, procenila da nema direktne veze između vakcine i tromba i preporučila nastavak upotrebe vakcine protiv bolesti koja je ubila gotovo tri miliona ljudi.

Iz sveta i regiona čitajte:

Danska, Švedska i Norveška ipak nisu nastavile sa primenom AstraZenekine vakcine i danas je iz Danske stigao izveštaj o dva slučaja krvnih ugrušaka koji su se pojavili kod vakcinisanih.

AstraZeneka treba EU u drugom tromesečju da isporuči 70 miliona svoje antikovid vakcine, znatno manje od 180 miliona doza obećanih u ugovoru potpisanom sa Unijom, prenosi agencija Frans pres. U prvom kvartalu EU je dobila oko 30 miliona doza vakcine AstraZeneka umesto 90 miliona predvidjenih.

Dok je američki Fajzer rešio svoje teškoće proizvodnje vakcina vlada velika sumnja u evropskim krugovima da je AstraZeneka više puta prodala iste doze i prema tome nije u stanju da obezbedi isporuke EU, rekao je AFP-u jedan visoki zvaničnik Unije.

Mehanizam zabrane izvoza vakcina iz EU je upotrebljen jednom kada je Italija blokirala izvoz 250.000 doza AstraZeneke Australiji pozivajući se na stalnu nestašicu vakcina i kašnjenje isporuka.

Nisu sve zemlje EU za zabranu izvoza, zemlje kao što je Holandija i Belgija gde se veliki deo vakcina AstraZeneke proizvodi pozvale su na oprez.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar