Foto: Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia

Najviši američki i kineski diplomate upustili su se u goruću raspravu na prvom sastanku dve svetske sile otkako je Džo Bajden stupio na dužnost. Sastanak koji se održao na Aljasci u četvrtak, 18. marta, uveče, prerastao je u verbalno takmičenje pred novinarima tokom kojeg su Kina i SAD-a iznele optužbe na sto pred očima javnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

U uvodnoj izjavi američki državni sekretar Entoni Blinken, kritikovao je Kinu zbog represije nad ujgurskim muslimanima, represije nad Hongkongom, upadu u Tajvan, kibernetičkom napadu na SAD i pogoršanih trgovinskih odnosa. „Svaka od ovih radnji ugrožava poredak zasnovan na pravilima koji održava globalnu stabilnost“, rekao je Blinken.

Na to je glavni kineski diplomata Jang Jieči optužio SAD da ima „mentalitet hladnog rata“ izjavivši kako je Vašington koristio svoj vojni i finansijski uticaj da „suzbije“ druge nacije i „podstakne neke zemlje da napadnu Kinu“.

Na kritiku o suzbijanju prava u Pekingu Jang je izjavio da i SAD ima problema unutar svoje države s ljudskim pravima, „što priznaju i same Sjedinjene Države“. U 15-minutnom uvodnom govoru izjavio je da mnogi Amerikanci više nemaju poverenja u svoju demokratiju zbog postupanja sa manjinama u zemlji incidenata i rasizma, piše Jutarnji list.

Hladna Aljaska, hladni odnosi

Uvodne reči pred novinarima za takve sastanke na visokom nivou obično traju nekoliko minuta, no bilateralni okršaj rečima trajao je više od sat vremena. Tenzije su se dodatno zapalile nakon što je Blinken zamolio novinare koji su trebali napustiti prostoriju nakon uvodnih govora da ostanu. Visoki zvaničnik američke administracije je u anonimnosti medijima rekao da je Kina „prekršila“ protokol koji ograničava svakog govornika na dva minuta. Izjavio je da je govor Janga „bio sjajan, usresređen na javnu pozorišnu i dramsku umjetnost umesto na sadržaj“.

Zhao Lijian, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je na brifingu za novinare u Pekingu da Kina nije nameravala pretvoriti raspravu u „svađu“ i da to nije ono čemu Peking teži. Oštro je kritikovao sastanak izjavivši da je američka strana „predugo govorila“ i napadala bez razloga kinesku unutarnju i spoljnu politiku“.

„Kad su kineski delegati stigli u Enkoridž, ne samo da su osećali hladno vreme Aljaske, već i hladan način na koji se SAD odnosio prema svojim gostima“, izjavio je.

Jang i Vang Ji, kineski ministar spoljnih poslova, došli su na Aljasku na dvodnevne razgovore sa Blinkenom i Jakeom Salivanom, savetnikom za nacionalnu bezbednost, u nadi da će se njihovi bilateralni odnosi popraviti nakon Trampove administracije. Pridružio im se Lojd Austin, ministar obrane.

Pre stupanja na dužnost, Bajdena su republikanci kritikovali smatrajući da će njegova administracija biti premekana prema Kini. Bivši predsednik Donald Tramp je u početku negovao prisan lični odnos sa predsednikom Si Đinpingom, ali odnosi su se zaoštrili nakon izbijanja pandemije koronavirusa, što je kulminiralo izjavom da je Kina počinila genocid nad svojom ujgurskom manjinom.

Još nisu poznati svi detalji Bajdenove politike, uključujući kako će postupati sa carinama na kinesku robu, njegova je uprava do sada snažnije naglasila demokratske vrednosti i navode o kršenju ljudskih prava od strane Kine. Blinken je u ranije optuživao Kinu za činjenje „genocida“ zbog represije nad milionima Ujgura. Američki zvaničnici su sugerirali da će sastanak na Aljasci biti težak i da nemaju nameru da se suzdrže se od rešavanja pitanja poput ljudskih prava i demokratije.

Zatezanje odnosa

U nedavnom je govoru Jang optužio Trampovu administraciju za sumorno stanje američko-kineskih odnosa, koji su na najnižoj tački u četiri decenije, i izrazio nadu u poboljšanje veza. Kina nastoji da ukine carine iz doba Trampa, vizna ograničenja i ograničenja američke prodaje kineskim tehnološkim kompanijama.

Sastanku već je prethodilo zatezanje diplomatskih odnose. SAD je objavio niz akcija usmerenih na Kinu, uključujući potez za početak oduzimanja licenci za kineske telekomunikacije, sudske pozive brojnim kineskim firmama za informacijsku tehnologiju zbog zabrinutosti zbog nacionalne sigurnosti i ažurirane sankcije Kini zbog povratka demokratije u Hongkong.

Istovremeno SAD se pribojava jačanja odnosa Kine i Rusije. Vang je u ponedeljak pozvao Sergeja Lavrova, ruskog ministra spoljnih poslova, na razgovore u Kinu. Poslednjih je nedelja bilo nekoliko primera kinesko-ruske saradnje, uključujući zajedničke pomorske vežbe sa Iranom u Indijskom okeanu i najavu zajedničke stanice za istraživanje meseca.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar