Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

“Najveći broj građana većine članica Evropske unije još nije primio ni prvu dozu vakcine, pa bi uvođenje kovid pasoša bilo diskriminatorno prema golemoj većini građana same Unije, nezavisno od toga jesu li primili cepivo koje ima odobrenje Evropske agencije za lekove ili neko drugo, pa tek onda i građana trećih zemalja, poput Srbije”, navodi u izjavi za Nova.rs Tonino Picula, poslanik Evropskog parlamenta iz Hrvatske.

Picula je, između ostalog, tako odgovorio na pitanje našeg portala kakav je njegov stav o predlogu za uvođenje kovid pasoša za slobodno kretanje unutar EU, a koje će moći da dobiju samo oni koji su vakcinisani cepivima koje je odobrila EMA.

Ukoliko bude usvojen ovakav predlog, veliki broj građana koji je vakcinisan kineskom i ruskom vakcinom neće moći da dobije takozvane „kovid pasoše“ EU.

Naš sagovornik kaže da bi prema nekim informacijama sistem kovid pasoša trebalo da stupi na snagu do leta, bude li na vreme izglasan.

„Doista, kako možemo čitati u medijima, pravo na takav dokument bi mogle imati samo osobe vakcinisane cepivima koje je odobrila Evropska agencija za lekove, a glavni razlog tome je izbegavanje rizika povezanih s odgovornošću EU i kontrolom kvalitete za neodobrena cjepiva“, kaže Picula.

On navodi da iako uvođenje kovid pasoša zahtevaju zemlje članice EU kojima je turizam jedan od važnijih izvora prihoda, i njega zanima kako će na kraju izgledati taj predlog Evropske komisije.

„Naime, najveći broj građana većine članica Unije još uvek nije primio ni prvu dozu cepiva, pa bi ovakav potez bio diskriminatoran prema golemoj većini građana same Unije, nezavisno od toga jesu li primili cepivo koje ima odobrenje Evropske agencije za lekove ili neko drugo, pa tek onda i građana trećih zemalja, poput Srbije“, ističe Picula.

On, međutim, dodaje i da prema do sada poznatim podacima, vakcinisanje i kovid pasoši i dalje neće biti uslov za slobodno kretanje, već će to i dalje biti pre svega negativni testovi i karantin.

„Dakle, ni samo vakcinisanje neće postati obavezno, no svakako će pojednostaviti kretanje. Zasad jedino utešno zvuči činjenica kako se računa da bi kovid pasoši trebalo da prestanu da važe s krajem pandemije“, kaže Picula.

Upitan da li bi glasao za takvu odluku, on navodi da ne može da govori kako bi glasao, budući da predlog još nije poznat.

„Ne želim prejudicirati, ali smatram da cilj ne bi trebao biti diskriminacija građana izvan EU“, zaključuje hrvatski evroposlanik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar