Ana Pisonero / Foto:N1

Evropska unija (EU) spremna je da pomogne Crnoj Gori u pronalaženju rešenja za vraćanje duga kineskim bankama, koje je država uzela da bi finansirala infrastrukturne projekte, kazala je portparolka Evropske komisije (EK), Ana Pisonero. Dodala je da je EU zabrinuta zbog socioekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije mogu imati

Evropska unija (EU) spremna je da pomogne Crnoj Gori u pronalaženju rešenja za vraćanje duga kineskim bankama, koje je država uzela da bi finansirala infrastrukturne projekte, kazala je portparolka Evropske komisije (EK), Ana Pisonero.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je prilikom prve posete Briselu, 17. marta, pred zastupnicima Evropskog parlamenta zatražio pomoć EU, navodeći da Kina vrši uticaj preko dodeljenog kredita za deonicu autoputa Bar-Boljare.

„EK će i dalje podržavati Crnu Goru na putu ka članstvu u EU i u tom kontekstu sarađivati sa državom u pronalaženju finansijskih rešenja za njene investicione projekte i osigurati održivost njenog javnog duga“, rekla je Pisonero za Radio Slobodna Evropa.

Ona je dodala da svaka država može slobodno da utvrdi investicione ciljeve.

Pisonero je kazala da je EU zabrinuta zbog socioekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije mogu imati.

„Postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i zavisnosti od duga”, upozorila je Pisonero.

Kineska kompanija CRBC gradi prvu deonicu autoputa, a kineska EXIM banka je dala kredit Crnoj Gori od 809 miliona dolara, čija otplata glavnice počinje sredinom ove godine.

Ministar finansija Milojko Spajić potvrdio je danas da Vlada pregovara o dodatnom kreditu sa Exim bankom u iznosu od 127 miliona eura.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)