Mark Esper, američki sekretar za odbranu / Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin

Američki sekretar za odbranu Mark Esper izjavio je danas da se protivi upotrebi vojnih snaga za sprovođenje reda tokom uličnih protesta, za razliku od predsednika Donalda Trampa koji je takvu mogućnost nagovestio.

Esper je izjavio da Zakon o pobuni, koji bi Trampu omogućio da koristi aktivno vojno osoblje u suzbijanju protesta trebalo da se aktivira u Sjedinjenim Državama „samo u najhitnijim i najtežim situacijama“.

„Mi sada nismo u takvoj situaciji“, rekao je on, javlja Glas Amerike.

Aktiviranje Zakona o pobuni razmatrano je dok je Tramp govorio o mogućnosti da uputi vojsku da bi ugušio nasilne proteste u nekim američkim gradovima.

Esper je dozvolio da se nekoliko aktivnih vojnih jedinica premesti u vojne baze u neposrednoj blizini prestonice ali one nisu bile pozvane da reaguju.

Neposredno pre nego što je Esper govorio, Tramp je preuzeo zasluge za masovno raspoređivanje vojnika Nacionalne garde i federalne policije u prestonici, navodeći da je time ponudio državama primer kako da zaustave nasilje koje prati neke proteste.

Tramp tvrdi da je demonstracija sile doprinela tome da se protesti u Vašingtonu i drugim gradovima smire i ponovio kritiku guvernera koji nisu iskoristili maksimalne kapacitete svoje Nacionalne garde.

„Treba da imate dominantnu snagu“, izjavio je Tramp za radio Foks Njuz. „Potrebni su nam red i zakon“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar