Foto:Shutterstock

U Zagrebu već dva meseca vlada epidemija hepatitisa A ili zarazne žutice, a najveći broj obolelih su srednjoškolci.

„Od početka marta do sad zabeležili smo 57 slučajeva hepatitisa A, uglavnom među srednjoškolcima. Kao uzročnik je identifikovan virus hepatitis A koji se prenosi feko-oralnim putem, odnosno unošenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zaražene osobe ili rukama zagađenim stolicom zaražene osobe“, rekao je Branko Kolarić, direktor Nastavnog zavoda „Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu.

Pročitajte još:

Bolest je registrovana među učenicima triju škola, kao i njihovim kućnim kontaktima.

„Ali, epidemija je potpuno pod kontrolom, a oko 45 pacijenata je već ozdravilo. Moguće je da na kraju broj zaraženih bude veći jer je period inkubacije kod hepatitisa A mesec dana, u nekim slučajevima čak i dva meseca“, rekao je Kolarić.

Škole su dobile uputstva koje su prenele roditeljima i dec, rekao je Kolarić i apelovao na sve građane da održavaju higijenu ruku.

Hepatitis A ili zarazna žutica akutna je zarazna bolest jetre koju uzrokuje virus hepatitisa A. Često se naziva i bolest „prljavih ruku“, jer se najčešće prenosi neopranim rukama, kontaminiranom hranom ili vodom ili bliskim kontaktima sa zaraženom osobom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar