Dzastin Trudo
Džastin Trudo Foto:Tanjug/Adrian Wyld/The Canadian Press via AP

Kanadsko udruženje za građanske slobode, neprofitna organizacija koja se zalaže za slobode građana i ustavna prava, pokrenula je sudski postupak protiv vlade premijera Džastina Trudoa zbog odluke da se pozove na Zakon o vanrednim situacijama nakon masovnih mirnih protesta protiv obavezne vakcinacije. Trudo je u utorak rekao da će taj zakon agencijama za sprovođenje zakona dati više ovlašćenja kako bi se sprečile „ilegalne“aktivnosti, odnosno proteste vozača kamiona koji se protive obaveznoj vakcinaciji, a koji već treću nedelju parališu život u glavnom gradu Otavi.

Organizacija je ranije kritikovala vladu, rekavši da se Zakon o vanrednim situacijama može doneti samo kada situacija „ozbiljno ugrožava sposobnost Vlade Kanade da očuva suverenitet, bezbednost i teritorijalni integritet Kanade“, ili kada se situacija „ne može efikasno rešiti bilo kojim drugim zakonom Kanade.“

Trudo se u utorak pozvao na Zakon o vanrednim situacijama, rekavši da će taj zakon agencijama za sprovođenje zakona dati više ovlašćenja da zaustave „ilegalne“aktivnosti, a kako je rekao, mere koje se primenjuju po tom zakonu biće „srazmerne pretnjama”.

Vanredno stanje će trajati 30 dana.

Inače, ovo ovlašćenje je u mirnodopsko vreme do sada koristio samo jednom Trudoovog otac, bivši premijer Pjer Trudo tokom takozvane „oktobarske krize“ 1970. godine.

Odredba je aktivirana i dva puta tokom dva svetska rata, kao zakonski Akt o ratnim merama.

Kanadski premijer aktivirao je specijalna ovlašćenja zbog očigledne nemoći tamošnje vlasti da suzbije proteste koji traju od sredine januara i koji su ujedinili hiljade kamiondžija i drugih demonstranata koji se protive obaveznoj vakcinaciji za vozače kamiona koji prelaze granicu SAD–Kanada. Prema sadašnjim pravilima, oni koji u zemlju stignu bez potvrda o vakcini moraju da budu u dvonedeljnom karantinu.

Kanadska policija počela je danas da hapsi kamiondžije, policija je na Tviteru objavila da su se neki od njih predali sami i da su uhapšeni ispred zgrade Parlamenta, a sinoć su uhapšena i dvojica lidera protesta.

Do sada su protesti doveli do blokada nekoliko kritičnih tačaka, kao što su kopneni granični prelazi između Sjedinjenih Država i Kanade, posebno mosta Ambasador koji povezuje Detroit i Vindzor u Ontariju.

Dok se Trudo suočava sa kritikama zbog pozivanja na Zakon o vanrednim situacijama, protest „Konvoj slobode“ dobio je široku podršku američkih konzervativaca, uključujući bivšeg predsednika Donalda Trampa i senatora Teda Kruza, koji se protivi merama vlade za zaustavljanje širenja kovida 19.

***

BONUS VIDEO: Vozači kamiona blokirali most Ambasador na granici Kanade i SAD

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar