Foto: N1

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Banjaluci ponovo je iskorišćena da se pošalju poruke kojima se pokazuju pretenzije prema delu teriotorije Bosne i Hercegovine, izjavio je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Reagujući na stavove koje su izneli Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik, Džaferović je za Fenu rekao da se takvim porukama unosi nemir i nepotrebno se podižu tenzije.

“Iako svaki put formalno ponovi da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Vučić nakon toga obično dopuni izjavu stavom koji negira tu obavezu, koju njegova država svakako ima”, kazao je Džaferović.

“Ovog puta je to uradio nazivajući Trebinje najlepšim srpskim gradom. Trebinje jeste prelep grad, ali pripada podjednako svakom čoveku u Bosni i Hercegovini, kao i svaki drugi pedalj ove zemlje”, naveo je Džaferović i dodao da “ništa u ovoj zemlji ne pripada samo jednom narodu i to bi Vučić konačno morao da nauči”.

Reagujući na izjave koje BiH i njen entitet RS vežu za pregovore Srbije i Kosova, poručio je da “neće biti nikakvih razgovora o statusu RS”.

“Republika Srpska nikada nije bila država i nikada to neće biti. To je administrativna jedinica u Bosni i Hercegovini i može postojati samo kao takva, ili ne postojati uopšte. Status RS, koja nema nikakav međunarodni subjektivitet, niti zavisi, niti može da zavisi od pregovora koji se vode između Srbije i Kosova”, zaključio je Džaferović.

Stranke osudile nazivanje Trebinja „srpskim gradom“

Stranka demokratske akcije (SDA) poručila je predsedniku Vučiću da će morati konačno da nauči da u Bosni i Hercegovini ne postoje nikakvi „srpski gradovi“, kako je on nazvao Trebinje.

„Predsednik Srbije bi svakako morao znati da su Bošnjaci dali glavni pečat razvoju Trebinja, od Arslanagića mosta, do kompletne stare jezgre grada. Ali to ne znači da je Trebinje ‘bošnjački grad’. Kao i sve u Bosni i Hercegovini, i Trebinje pripada svim narodima i građanima BiH“, naveli su iz SDA.

Iz ove stranke su ocenili da je „neprimereno i krajnje necivilizovano jedan grad u BiH prisvajati za samo jedan bh narod, naročito nakon što su pripadnici ostalih naroda doživeli progon i etnički očišćeni iz tog grada, kao što je to neosporno slučaj s Trebinjem“.

Iz Socijaldemokratske partije u BiH (SDP) su ocenili Vučićevu izjavu da je Trebinje „jedan od najlepših srpskih gradova“ kao „neumesni ispad“.

„Vučićevo etiketiranje pojedinih bosanskohercegovačkih gradova ‘srpskim’ predstavlja namerno i ciljano atakovanje na suverenitet i celovitost BiH, ali i na njeno biće“, naveli su iz ove stranke.

SDP je istakla da su svi „bh gradovi, gradovi njenih Srba, Hrvata, Bošnjaka i svih drugih građana BiH, koji polažu jedinstveno pravo na zajedničku kulturu, istoriju i kulturno nasleđe u celini“.

Šarović: Kosovo i RS ne treba dovoditi u vezu

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da ne treba na bilo kojii način dovoditi u vezu Kosovo i Republiku Srpsku, jer RS ima Dejtonski mirovni sporazum koji je dobar okvir za sve narode, pa i Srbe u BiH.

„Mislim da neki novi proces otvarati ili baviti se avanturama nije potrebno bilo kome, pogotovo ne nama u RS. Trebamo voditi računa o onom što smo dobili Dejtonskim mirovnim sporazumom i bilo kakvo raspakivanje nije dobro, kao ni vezivanje ili paralela sa Kosovom“, rekao je Šarović za N1.

Govoreći o Vučićevoj izjavi da je Trebinje srpski grad, Šarović je rekao „kako je to grad svih onih koji žive u njemu, iako u njemu živi najviše Srba, ali da je to grad i drugih naroda, bez obzira koliko njih u njemu živi“.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rekao je danas da nema nameru da komentariše Dodikove stavove iznete tokom posete predsednika Vučića.

(Izvor: N1)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar