Ukrajina referendum Foto:Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia

Na internetu su se pojavili snimci koji prikazuju kako zapravo izgleda glasanje na referenduma o priprajanju Rusiji u regionima Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje.

Na snimku koji je postao viralan vidi se kako vojnik stoji u instituciji u kojoj se glasa ne ispuštajući pušku iz ruke.

U sledećem momentu se u kadru nalaze i ljudi koje on očigledno sprovodi do prostorije u kojoj glasaju, što prema mišljenju mnogih korisnika društvenih mreža sugeriše da se time kod građana izazvima strah i osigurava da glasaju za pridruživanje.

Pročitajte još:

Podsetimo, u okupiranim regionima Ukrajine počelo je glasanje pod ruskim diktatom na referendumima na kojima se glasači pitaju da li žele da njihovi regioni postanu deo Rusije.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da je građanima zaprećeno da će biti kažnjeni ako ne budu glasali, i da im je zabranjeno da napuštaju neka od okupiranih područja dok se četvorodnevno glasanje ne završi. Kako je saopšteno iz Kijeva, pripadnici naoružanih grupa su ulazili građanima u kuće, a a zaposlenima prećeno da će biti otpušteni ako ne budu učestvovali na glasanju.

Glasanje je počelo u petak u Lugansku, Hersonu i regionima Zaporožja i Donjecka koji su delimično pod kontrolom Rusije. Glasanje, koje mnogi vide kao način da Rusija opravda aneksiju tih oblasti, naišlo je na široku osudu Zapada.

BONUS VIDEO Cene avio karata obaraju rekorde: Od 1.600 do 5.600$ za beg iz Moskve u Beograd

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare