Foto:EPA-EFE/ALI HAIDER

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom započela je danas sa vazdušnim napadima na jemenski glavni grad Sanu i lučki grad Al-Hudaid, s namerom da zaustavi napade na svoja naftna postrojenja koje su pokrenuli pobunjenički Huti, izvestili su saudijski mediji.

Pokret Huti, povezan s Iranom, kontroliše veći deo severnog Jemena, uključujući i glavni grad Sanu, a koalicija tvrdi da vojnom akcijom želi da „zaštiti globalne izvore energije“, prenosi Rojters.

Koalicija je ranije saopštila da je presrela i uništila dva drona iznad Jemena, koji su bili lansirani prema saudijskim naftnim postrojenjima u Al-Hudaidu na Crvenom moru i pozvala je civile da ne borave u blizini bilo kog naftnog nalazišta ili postrojenja u tom gradu.

Huti su u petak objavili da su započeli napade na saudijske energetske objekte, a koalicija predvođena Saudijskom Arabijom navela je da je pogođeno postrojenje za distribuciju rafinerije nafte „Aramko“ u Džedi, gde je došlo do požara na dva rezervoara, ali bez žrtava.

Koalicija je saopštila da će tokom svoje operacije poštedeti civilne lokacije i izbeći kolateralnu štetu na naftnim objektima.

Pročitajte još:

Lokalna televizija povezana s Hutima izvestila je da su ratni avioni koalicije pokrenuli napade na grad Al-Hudaid i da oni još uvek traju, dok su stanovnici rekli za Rojters da su vazdušni udari u blizini luke.

Objavljeno je i da su napadnuti luka Salif, elektroenergetska korporacija, kao i naftna postrojenja u Al-Hudaidu.

Stanovnici glavnog jemenskog grada Sane saopštili su su Rojtersu da je bombardovana upravna zgrada naftne kompanije Safer na jugu grada.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar