Foto:cnn printscreen

Američke obaveštajne agencije procenili su da Saudijska Arabija sada aktivno proizvodi sopstvene balističke rakete uz pomoć Kine, obajvio je CNN. Ovo bi moglo da ima značajne efekte na Bliskom istoku i da komplikuje napore Bajdenove administracije da obuzda nuklearne ambicije Irana, glavnog regionalnog rivala Saudijaca.

PROČITAJTE JOŠ:

Poznato je da je Saudijska Arabija kupovala balističke rakete od Kine u prošlosti, ali nikada nije mogla da napravi sopstvene, sve do sada, prema tri izvora upoznata sa najnovijim obaveštajnim podacima. Sateliteski snimci koje je dobio CNN takođe sugerišu da Saudijska Arabija trenutno proizvodi oružje na najmanje jednoj tajnoj lokaciji.

Američki zvaničnici u brojnim agencijama, uključujući Savet za nacionalnu bezbednost u Beloj kući, obavešteni su poslednjih meseci o poverljivim obaveštajnim podacima koji otkrivaju višestruke velike transfere osetljive tehnologije balističkih raketa između Kine i Saudijske Arabije, prema dva izvora upoznata sa najnovijim procenama.

Bajdenova administracija je sada suočena sa pitanjima o tome da li bi napredak Saudijske Arabije u balističkim projektima mogao delimično da promeni dinamiku regionalne moći i da zakomplikuje napore da se prošire uslovi nuklearnog sporazuma sa Iranom, kako bi se uključila ograničenja sopstvene raketne tehnologije – cilj koji dele Evropa, SAD, Izrael i zemlje Zaliva.

Foto:cnn printscreen

Iran i Saudijska Arabija su ogorčeni neprijatelji i malo je verovatno da će Teheren pristati da prestane da proizvodi balističke rakete ako Saudijska Arabija počne da proizvodi sopstvene.

„Dok je značajna pažnja usmerena na veliki iranski program balističkih raketa, razvoj Saudijske Arabaije i sada prozivodnja balistički projektila nisu dobili isti nivo kontrole“, rekao je Džefri Luis, stručnjak za oružje i profesor na Institutu za Međunarodne studije Midlberi.

„Domaća proizvodnja balističkih projektila u Saudijskoj Arabiji sugeriše da bi svaki diplomatski napor za kontrolu širenja raketa morao da uključi druge regionalne aktere, poput Saudijske Arabije i Izraela koji proizvode sopstvene balističke rakete“, rekao je Luis.

Svaki odgovor SAD-a mogao bi da bude iskomplikovan diplomatskim razmatranjima sa Kinom, pošto Bajdenova administracija nastoji da ponovo angažuje Peking na nekoliko drugih pitanja politike visokog prioriteta, uključujući klimu, trgovinu i pandemiju.

Savet za nacionalnu bezbednost i CIA su odbili da komentarišu.

Upitan da li je bilo nedavnog transfera tehnologije osetljivih balističkih raketa između Kine i Saudijske Arabije, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova je rekao za CNN da su dve zemlje „sveobuhvatni strateški partneri“ i da su „održale prijateljsku saradnju u svim oblastima, uključujući i oblast vojne trgovine“.

Saudijska vlada i ambasada u Vašingtonu nisu odgovorili na zahtev CNN za komentar.

Foto:middlebury institute

„Prvi nedvosmisleni dokazi“

Novi satelitski snimci koje je dobio CNN ukazuju na to da Saudijci već prozvode balističke rakete na lokaciji koja je ranije izgrađena uz kinesku pomoć, kažu stručnjaci koji su analizirali fotografije i izvore koji su potvrdili da odražavaju napredak koji je u skladu sa najnovijim procenama američkih obaveštajnih službi.

Satelitske fotografije koje je snimio Planet, komercijalna kompanija za snimanje, između 26. oktobra i 9. novembra pokazuju da se operacija dogodila u blizini Davadmija, u Saudijskoj Arabiji, prema istraživačima sa Instituta za međunarodne studije Midlberi, koji su rekli za CNN da je ovo „prvi nedvosmisleni dokaz da postrojenje radi za proizvodnju projektila“.

Ipak, malo se zna o balističkim projektilima koje Saudijska Arabija gradi na ovoj lokaciji, uključujući važne detalje kao to su domet i nosivost.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar