Dritan Abazović Foto: Savo Prelević/Vjesti.me

Politički analitičar iz Crne Gore Ljubomir Filipović izjavio je da potpredsednik Vlade Crne Gore i lider pokreta URA Dritan Abazović ima "opasne autoritarne impulse" i optužio civilno društvo u toj državi da žmuri na takve pojave."Dritan Abazović ima opasne autoritarne impulse, koji mu se opraštaju od civilnog društva, jer su svi upali u zamku da navijaju za revolucionarnu 'blagorodnu jarost', kako su je zvali Sovjeti nakon smene sistema u Rusiji. Problem je što u toj i takvoj jarosti i Abazovićevom prekoračenju ovlašćenja nema ničeg demokratskog", rekao je Filipović za beogradski Novi magazin.

Prema njegovim rečima, kada je odlučio da ne potpiše set novih zakona koje je Skupština Crne Gore pod sumnjivim okolnostima usvojila, predsednik Crne Gore Milo Djukanović nije prekršio ustav niti je napravio presedan, već je iskorisito svoja ustavom propisana ovlašćenja i vratio sve zakone donešene na, po njegovom mišljenju, nelegalnoj sednici Skupštini na ponovno odlučivanje.

„Skupština i nova većina su trapavo i bez potrebe, ali sa neobjašnjivom hitnošću ušli u tu, za njih najvažniju sednicu. Promenili su poslanika i člana Državne izborne komisije i napravili niz proceduralnih i pravnih grešaka, i samim tim dali predsedniku države, koji je – ne zaboravimo – i njihov politički protivnik, da napravi politički udarac. I on je to učinio“, kazao je Filipović.

Dodao je da će zakoni biti ponovo biti izglasani. „Oni imaju većinu za to. Samo treba da se dovedu u red i proceduralno ne prave greške koje osporavaju ono za šta nesumnjivo imaju politički legitimitet“, rekao je Filipović.

Prema njegovim rečima, politički Crnogorci i etnički Crnogorci i nacionalne manjine danas se osećaju „isključenim iz procesa, i kolektivno i individualno diskriminisanim“.

„Neki će reći da je to bio slučaj sa političkim i etničkim Srbima u Crnoj Gori. Ipak, kada pogledate koliko je Srpska pravoslavna crkva prosperirala u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti, koliko je srpskih institucija i medija u Crnoj Gori osnovano u prethodnom vremenu, shvatite da to nije baš tako. Na kraju, pogledajte koliko je kadrova nove vlasti svoje karijere gradilo na visokim pozicijama starog sistema“, naveo je Filipović.

PROČITAJTE JOŠ:

On je ocenio da je odluka nove Vlade Crne Gore da ugasi aviokompaniju Montenegro erlajnz „ishitrena, populistička i veoma upitna“ po pitanjima namera i razloga za takvu odluku.

Filipović je rekao da se on i njegova porodica već godinu dana nalaze pod „strahovitom kampanjom targetiranja“ od strane desne srpske javnosti, ne samo u Crnoj Gori nego u regionu.

„Moji stavovi se nisu menjali i prilično sebe smatram tolerantnim u komunikaciji. Na kraju krajeva, ja sam delom i etnički Srbin. Dakle, napadi i pretnje su proizvod jedne vrste fiksacije dela javnosti koja je ekstremistička i fanatično religiozna“, rekao je Filipović.

Dodao je da je o pretnjama obavestio Dritana Abazovića, ali mu on nije odgovorio.

„Sa gospodinom Abazovićem sam do izbora i pored političkih razlika imao prijateljski odnos i povremenu komunikaciju koja je bila korektna. Nećete verovati, ali samo prije četiri godine pozvao me je da pristupim tada sveže osnovanoj partiji. Nakon izbora poslao sam mu skrinšotove pretnji, rekavši mu da obrati pažnju na to sa kim ulazi u političke dilove. Nikad se nije udostojio da odgovori na poruku. Vlast neke ljude menja, a kod gospodina Abazovića je to očigledno“, ocenio je Filipović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare