Nemacka koronavirus
Koronavirus u Nemačkoj Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Situacija u Nemačkoj je dramatična kao nikada ranije tokom pandemije, izjavio je danas ministar zdravlja Jens Špan, upozoravajući da bi samo naglo smanjenje društvenih kontakata moglo da prekine četvrti talas.

PROČITAJTE JOŠ:

„Situacija je veoma dramatična, dramatična kao ni u jednom drugom trenutku u ovoj pandemiji“, rekao je Špan na konferenciji za novinare. Što jače pritisnemo kočnicu, to bolje, istako je on, preneo je Rojters.

Špan je kazao da Nemačka sada treba da preduzme odlučne mere ili će se u suprotnom suočiti sa drastičnim merama u narednim nedeljama koje bi mogle uključiti potpunu redukciju kontakata među ljudima.

„Sve ono što sada ne odlučimo, sve što ne smanjimo dovoljno u pogledu kontakata, zahtevaće drastičnije mere za dve ili četiri nedelje“, naglasio je Špan na konferenciji za novinare u Berlinu.

To je naš apel, sprovesti veliko ograničenje kontakata, dodao je on. Špan je pozvao nemačke regione da podrže ovo upozorenje ili bi u suprotnom moglo doći do potpunog smanjenja kontakata, kako je rekao, ne upotrebljavajući reč zaključavanje.

„Klinike prebukirane, spremaju se za trijažu“

Usled drastičnog rasta broja obolelih od korone klinike u Nemačkoj se pripremaju za trijažu, rekao je predsednik Svetskog saveza lekara Frank Ulrih Montgomeri za nemačke medije.

On je kazao da u osnovi lekari pokušavaju sve da izbegnu trijažu, ali da su ipak potrebne pripreme na klinikama zbog rastućeg broja zaraženih.

Objasnio je da će u renutk kad trijaža ne bude mogla da se izbegne svaki pacijent biti pojedinač no posmatran, nezavisno od porekla, vere ili od toga da li je vakcinisan ili ne.

„Samo će se uzeti u obzir klinički izgledi na uspeh“, naglasio je Montgomeri.

Savezna lekarska komora Nemačke je još prošle jeseni preporučila trijažu, kako bi lekarima u slučaju popunjenih kapaciteta na intenzivnoj nezi olakšala odluku.

„Da bi se klinike rasteretile pacijenti će morati da se premese i u druge zemlje Evrope“, rekao je tada Montgomeri, dodajući da bi nemačka vojska u tome trebalo da pomogne.

BONUS VIDEO: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Radovanović: Zašto treba da se vakcinišete iako opet možete da se zarazite

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar