Dorset, litica, odron
Foto: REUTERS/Carl Recine

U britanskom Dorsetu, na jugu Engleske, dogodilo se najveće urušavanje obalnog klifa u poslednjih 60 godina, kada je skoro 4000 tona stena i zemlje odvojilo i srušilo na lokalnu plažu i u more. Izdata su brojna upozorenja na opasnost od dodatnog urušavanja. Područje “Jurska obala” je deo UNESCO-ve svetske baštine jer sadrži stene iz perioda trijasa, jure i krede, starosti od 250 do 65 miliona godina. Šire područje je nakon ovog događaja osigurano.

„Očekuje se i dodatno urušavanje, nakon uočenih svežih pukotina, koje utječu na liniju raseda“, piše u upozorenju gradskog vijeća britanskog Dorseta.

“Došlo je do značajnog urušavanja kamenja i tla između Sitauna i plaže Ejpe. Očekuje se i dodatno urušavanje, nakon uočenih svežih pukotina, koje utiču na liniju pukotine. Zbog vaše sigurnosti držite se podalje od vrhova i podnožja litica kad ste napolju”, piše u upozorenju gradskog veća Dorseta, objavljenom na društvenim mrežama.

 

Područje neprestano erodira

Područje “Jurska obala” je deo UNESCO-ve svetske baštine jer sadrži stene iz perioda trijasa, jure i krede, starosti od 250 do 65 miliona godina. Šire područje je nakon ovog događaja osigurano. Na veb stranici Jurske obale piše da je to područje koje neprestano erodira, javlja Skaj Njuz.

“Erozija je stvorila prekrasnu obalu, kakvu poznajemo danas, ali važno je imati na umu da su urušavanja stena i stvaranje klizišta deo tog procesa. Iako je veća verovatnoća da se to dogodi nakon jakih kiša i oluja, može se dogoditi bilo kada. Jurska obala je prekrasno mesto, ali važan je oprez”, poručuju.

Dorset, litica, odron
Foto: REUTERS/Carl Recine

Odron je odneo liticu u širini 300 m istočno od Sitauna, u blizini svetionika Tornkomb, pa je zbog sigurnosti građana ograđena i obala, piše BBC. “Odroni se mogu dogoditi u bilo kom trenutku i bez upozorenja. Držite se dalje od tog područja i držite se dalje od ruba litice. Selfi nije vredan života”, ponavljaju vlasti upozorenja gradskog veća Dorseta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar