Dona Rotuno Harvi Vajnstin
Dona Rotuno je broj jedan na hejt-listi feministkinja Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Najuticajniji seksualni predator Holivuda, Harvi Vajstin, proglašen je krivim za seksualno uznemiravanje prvog stepena zbog prisiljavanja bivše pomoćnice u produkciji "Projekta modna pista" Mirjam Halej na oralni seks 2006. godine. Vajnstina je optužilo više od 80 žena za silovanje i seksualno uznemiravanje, a jedna od njih, Džesika Mun, nedavno je na suđenju dobila napad panike nakon "toplog zeca" kroz kojeg je provukla Vajstajnova advokatica, Dona Rotuno.

Amerikanka italijanskog porekla, Rotuno je od relativno nepoznate advokatice iz Čikaga, specijalizovane za oslobađanje moćnih muškaraca od optužbi za seksualno uznemiravanje brzo postigla status jedne od najomraženijih žena u Americi.

Visoka, markantna crnka, koja se ne odvaja od Vajnstina na suđenjima toliko je surovo ispitivala glumicu Džesiku Mun, da je suđenje moralo da bude prekinuto. Pre toga, naterala je pitanjima glumicu, koja tvrdi da je Vajstin silovao više puta, da sebe proglasi „manipulatorkom“ koja jke pokušavala da održi vezu sa holivudskim mogulom da bi nahranila svoj „krhki ego“.

Rotuno je ispitivala glumicu o incidentu iz 2013. kada je Vajstin navodno prisilio na oralni seks.

Dona Rotuno Harvi Vajnstin
Vajnstinov „buldog“, kako je zovu feministkinje, je uvek uz njega FOTO: EPA

Rotuno: Lagali ste Harviju Vajstinu da je to bio najbolji seks koji ste ikada imali?
Man: Da.
Rotuno: Lagali ste Harviju Vajstinu kada ste lažirali orgazam?
Man: Da.
Rotuno: Zašto ste ostali u kontaktu s njim posle svega?
Man: Htela sam da veruje da mu nisam pretnja.
Rotuno: Džesika, kako ste vi pretnja Vajstinu kada on nije pokušavao da kontaktira s vama, nego ste vi inicirali kontakt s njim posle toga?
Man: Bilo je drugih načina na koje sam osećala njegovo prisustvo u svom životu.

Glumica je ispričala i kako je filmski producent silovao u dva navrata 2013. Ona je posvedočila i o njegovim „deformisanim genitalijama“ i da se u tom trenutku sažalila na njega.

Man: Kada sam ga prvi put videla, bila sam ispunjena saosećanjem, kompletnim saosećanjem. Izgledalo je da je njegova ljutnja dolazila iz veoma bolnog mesta.

Upoznala je filmskog mogula na zabavi, posle koje je ubrzo pozvao u svoju hotelsku sobu i prisilio na oralni seks. Posle tog incidenta, priznala je da je sa njim ušla u „nešto što je mislila da je prava veza“ i da je sve bilo veoma degradirajuće od tog trenutka nadalje.

Harvi Vajnstin
Harvija Vajnstina je 80 žena optužilo za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje FOTO: EPA

Posle prvog silovanja, dogodilo se i drugo, dok je Man izlazila sa poznatim glumcem. Vajstin je, kako je posvedočila, odvukao u sobu, svukao i silovao.

Holivudskog seksualnog predatora više od 80 žena je optužilo za napastvovanje i zlostavljanje. Rotuno vodi šestočlani tim advokata koji ima samo jedan zadatak – da ga oslobodi svih optužbi. To je za iskusnu advokaticu slučaj koji će presudno uticati na njenu karijeru. Kaže da je njegov poziv nije iznenadio, i da joj je tokom prvog susreta rekao da mu se čini da je ona „dobar čovek“.

Međutim, njen portret u medijima ne govori u prilog Vajstinovoj izjavi. Poznata po tome što u sudnici „razapinje“ žrtve silovanja da bi oslobodila svoje moćne klijente, Rotuno je nemilosrdna i bezosećajna na opise silovanja i maltretiranja koje sluša u sudnici.
Na suđenju 2013, tokom ispitivanja žrtve koju je silovao njen klijent, Rotuno je pustila video snimak sigurnosne kamere, koji pokazuje žrtvu kako u pidžami priča sa optuženim. Donji deo pidžame se slagao sa gornjim delom pidžame koju je žena imala na sebi kada je silobvana.

Rotuno: Od cele garderobe koju imate, ona koju ste odabrali kada ste se sastajali sa „silovateljem“ je ista ona u kojoj ste silovani?

Njen klijent je oslobođen optužbi.

U svojoj karijeri Rotuno je branila više od 40 muškaraca optuženih za seksualno uznemiravanje i silovanje – uglavnom uspešno. Čim je dobila svog najpoznatijeg klijenta, sukobila se sa pokretom #MeToo.

– Ne možemo imati pokrete koji nam ukidaju osnovna ljudska prava – „ispalila“ je advokatica tešku artiljeriju.

I ako je pokret „nekome pomogao, to je došlo sa previsokom cenom“, dodala je.
– Ako imamo 500 pozitivnih stvari koje dolaze iz pokreta i jednu negaitvnu koja vam ukida osnovna prava na fer suđenje i ukida pretpostavku nevinosti, niti jedna od pozitivnih stvari ne može da nadvlada tu negativnu – objasnila je.

Mnoge njene koleginice koje se bore za prava žrtava na sličnim suđenjima, kažu da su njeni stavovi podržani samo „debelim čekovima koji stalno stižu“.

Rotuno vidi svoj pol kao pozitivnu stvar u sudnici.

– Mnogo više toga mi „prođe“ u sudnici dok ispitujem žrtvu, nego muškarcu advokatu – rekla je jednom prilikom.

To što većina žena ne razume kako može da, kao žena, brani silovatelje od njihovih žrtava, takođe je ne potresa. Sebe opisuje kao „racionalnu“ i kaže da je „šteta što je pokret #MeToo uticao na rutinske razmene između muškaraca i žena“.

– Tužno je što muškarci moraju da brinu kada pokušaju da budu prijatni prema ženama – izjavila je Rotuno.