Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Svet je danas obišla vest da je u Velikoj Britaniji data prva vakcina protiv koronavirusa.

Devedesetogodišnja Margaret Kinan postala je prva osoba kojoj je data vakcina protiv koronavirusa kao deo programa masovne vakcinacije širom Velike Britanije, i ova injekcija je prva od 800.000 doza vakcine kompanija Fajzer i Biontek koja će se davati u narednim nedeljama.

Do kraja meseca očekuje se još do četiri miliona doza, a Britanija ima i načelni plan na koji način će vakcinacija funkcionisati.

Ko kada dobija vakcinu?

U Velikoj Britaniji vakcinisaće prvo starije od 80 godina i zdravstveno osoblje – a program ima za cilj zaštitu najugroženijih i povratak života u normalu.

Cilj je prvo vakcinisati najranjivije grupe, a spisak prioritetnih grupa izradila je posebna komisija za imunizaciju.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Predviđenih 800.000 doza koje bi Velika Britanija trebalo da ima na raspolaganju biće dovoljne za 400.000 ljudi.

Prvo će vakcinu primiti, kako prenosi BBC, stariji od 80 godina, potom radnici u domovima za brigu o starim licima i osoblje Nacionalne zdravstvene službe, uključujući i one službenike koji će davati vakcine građanima.

Svi će primiti dve doze, sa razmakom od 21 dana, a potpuni imunitet trebalo bi da nastupi sedam dana posle druge doze.

Ovih devet prioritetnih grupa koje će biti prve na spisku za vakcinaciju čine oko četvrtine stanovništva u Velikoj Britaniji, a veruje se da one pokrivaju 90-99 odsto onih koji su u riziku od smrti ukoliko se zaraze koronavirusom.

Što ste stariji, rizik da se ozbiljno razbolite ili umrete od virusa je veći – i to naročito kada je reč o starijima od 70 godina. Među najranjivije svakako spadaju i hronični bolesnici.

A ostali?

Druga faza vakcinacije u Velikoj Britaniji počeće sredinom 2021. godine i u fokusu će se tada naći oni mlađi od 50 godina.

Pročitajte i:

Lokalne zdravstvene službe i timovi za javno zdravlje imaće slobodu da u nekoj meri takođe usmeravaju vakcine prvo onima koji su u povećanom riziku, što će uglavnom podrazumevati pripadnike manjinskih grupa i one koji žive ispod granice siromaštva.

Britanski NHS inače regrutuje oko 30.000 volontera koji će pomoći sa vakcinacijom, a među njima će se naći čak i studenti i stjuardese koje će biti obučene da daju vakcinu.

BBC napominje da se trudnicama savetuje da pričekaju i vakcinu prime posle porođaja pošto ona nije testirana na trudnicama, kao i da oni kojima se žuri neće moći da plate da brže dobiju vakcinu nego što je predviđeno.

Ukoliko se prima i vakcina protiv sezonskog gripa, preporučen je razmak od sedam dana.

Izazov je ogroman, ali je cilj vakcinisati što više ljudi.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar