Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Aleksej Navaljni mogao bi da dobije još 13 godina zatvora. Ruski tužioci utorak su tražili da opozicionar, koji se trenutno nalazi u zatvoru, ponovo ponovo osuđen, ovog puta po optužbama za proneveru novca koji je njegova organizacija dobijala kao donacije.

Nakon što je preživeo trovanje novičkom za koje optužuje Kremlj, najglasniji kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina osuđen je 2021. godine na 2,5 godine zatvorske kazne koju  trenutno služi u zatvorskoj koloniji van Moskve.

Pre nekoliko dana u istoj zatvorskoj koloniji počelo je novo suđenje Navaljnom za nepoštovanje suda i proneveru novca. Ukoliko bude proglašen krivim, mogao bi da dodbije 13 godina zatvora.

„Tražim da Navaljni bude osuđen na kaznu do 13 godina i dve godine uslovne kazne“, rekla je tužiteljka Nadežda Tihonova.

Takođe, Tihonova traži da Navaljni bude upućen u kaznenu koloniju strogog režima, što znači da bi bio sa robijašima koji su ponavljači krivičnih dela.

Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Tužiteljka traži i da opozicionar plati kaznu od 1,2 miliona rubalja, odnosno 8.685 dolara.

„Ne možete svakog strpati u zatvor. Čak i ako tražite 113 godina, nećete me uplašiti ili druge poput mene“, rekao je Navaljni na sudu, napisao je njegov tim na društvenim mrežama.

Aleksej Navaljni Foto: REUTERS/Denis Kaminev

Navaljni je govorio na sudu u crnoj zatvorskoj uniformi, a novinari su sve pratili putem video linka.

Prenos je konstantno prekidan tokom njegovog završnog izlaganja. On je više puta tokom tog govora rekao da je „dužnost svake osobe da se suprotstavi invaziji u Ukrajini“.

Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Leonid Volkov, desna ruka Navaljnog i bivši šef njegovih regionalnih kancelarija, kaže da je Rusija tražila da Navaljni doživotno ostane u zatvoru.

„Osuđen je na doživotnu kaznu od samog početka. Sve dok je Putin još u Kremlju“, napisao je Volkov na Tviteru.

Oglasila se i Ljubov Sobol, opoziciona aktivistkinja i pristalica Navaljnog, koja je napustila Rusiju.

„Navaljni je apsolutno nevina osoba kojoj se sudi zato što je govorio istinu o Putinovom zločinačkom režimu“, rekla je.

Aleksej Navaljni Foto: REUTERS/Denis Kaminev

Tužioci terete Navaljnog da je uzimao novac od donacija u vrednosti od nekoliko miliona dolara koje su date njegovim političkim organizacijama i da ja teja novac koristio za lične potrebe.

PROČITAJTE JOŠ:

Sudija će presudu doneti 22. marta.

Nije jasno da će tih 13 godina na koje bi mogao biti osuđen uključivati i kaznu koju Navaljni trenutno izdržava. Za optužbe za korupciju predviđena je maksimalna kazna od deset godina, dok je za nepoštovanje suda kazna do šest meseci.

Pre nego što je uhapšen, Navaljni je bio glavni ruski opozicioni lider. On i njegov tim su često obavljali istrage o bogatstvu ruske elite. Otrovan je nervnim agensom 2020. godine, pa se nakon toga lečio u Nemačkoj. Po povratku u Rusiju završio je u zatvoru.

BONUS VIDEO: Višespratnica u centru Kijeva u plamenu posle napada ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar