Slobodan Stanković Foto: Printscreen Youtube/RTRS vijesti

SAD su objavile novu listu sankcija. Pored Fadila Novalića, na listi sankcija je i Slobodan Stanković, biznismen povezan s Miloradom Dodikom.

„Slobodan Stanković, jedan od najbogatijih pojedinaca u BiH, dugogodišnji je vlasnik Integral Inženjering A.D. Laktaši (Integral), velike inženjerske firme u RS. I Stanković i Integral dovode se u vezu sa korupcijom u građevinskom sektoru, gde je Integral dobio neke od najvećih projekata u RS zahvaljujući svojoj blizini rukovodstvu RS. Veliki građevinski projekti se često predaju Stankoviću bez fer i otvorene konkurencije. Ogromna većina Stankovićevog bogatstva dolazi iz javnog novca“, navodi se u objašenjenju SAD.

Foto:Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages

Stanković je takođe bivši vlasnik Alternativne televizije d.o.o. Banja Luka (ATV), medij pod ličnom kontrolom američkog i člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, čija secesionistička retorika i delovanje u RS ugrožava stabilnost i podriva DPA, smatra Stejt department.

POGLEDAJTE JOŠ:

Stankovićeva kupovina ATV-a dovela je do toga da je kuća postala jasna pristrasnost u korist Dodika. Kupovina i transformacija ATV-a pokazuje recipročnu prirodu Dodikovih korumpiranih odnosa, jer Stankovićevo bogatstvo daje Dodiku bogatog i moćnog saveznika koji mu politički koristi.

Stanković je danas sankcionisan po nalogu E.O. 14033 jer je materijalno pomogao, sponzorirao ili pružio finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili robu ili usluge Dodiku ili mu pružao podršku. Integral je danas sankcionisan prema E.O. 14033 zbog toga što je bio u vlasništvu ili pod kontrolom, ili jer je delovao ili navodno delovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Stankovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare