Foto:Nemanja Jovanović

Srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kaže da je upozorio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zvanično Sarajevo računa i na "ratnu opciju", jer želi da diskredituje Srbiju kao garanta mira u regionu.

„Razgovarali smo skoro dva sata i moja je obaveza da upoznam predsednika Srbije o svim događajima u BiH jer je Srbija potpisnik i garant dejtonskog sporazuma. U Sarajevu ista meta, isto odstojanje, vodi se antisrpska politika sa željom da se dokine i nestane Republika Srpska. Zbog toga i pokušavaju da diskfalifikuju Srbiju kao faktor mira u regionu“, rekao je za RTS Milorad Dodik.

Otuda, kaže, Bakir Izetbegović ponovo poteže pitanje odgovornosti Srbije za genocid u BiH, iako je to već odbačeno.

Politička scena u Sarajevu posebno se uskomešala posle posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

„Bošnjaci su uvek bili mezimci SAD i zato sada pokazuju osećanje ugroženosti. A kada se pomene pitanje zašto je moguće da kada imate gotovo identičnu situaciju na Кosovu i BiH, Albancima je dozvoljeno, a Srbima nije pravo na samoopredeljenje u Republici Srpskoj. Zato Bakir Izetbegović i preti da se u BiH ništa neće završiti lako i da ako treba da će BiH braniti i novim ratom“, kaže Dodik.

Srpski član predsedništva tvrdi da pokretanje vojske nije moguće bez saglasnosti sva tri predstavnika u Predsedništvu, a da po Dejtonskom sporazumu policija iz jednog entiteta ne može da prelazi u drugi pa ne zna čime Izetbegović preti iako jačaju namensku industriju u Federaciji BiH dok je u RS ona uništena.

Od stava da Republika Srpska ima pravo na samoopredeljenje Milorad Dodik ne odustaje i o tome je razgovarao i sa Metjuom Palmerom.

„Palmer je rekao da je stav SAD da su Кosovo i RS neuporedive ali mi ćemo stalno insistirati na tome da su uporedive i da RS ima pravo na samoopredeljenje“, rekoa je Dodik.

Kada je reč o inicijativi za izmeštanje ambasade BiH u Jerusalim, Milorad Dodik je najavio da će u ponedeljak zatražiti od Predsedništva BiH da izmesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim iako unapred zna da od toga nema ništa.

„Vidljivo je da BiH u svakoj prilici želi da se dodvori Amerikancima i zato sam na ovom primeru hteo da pokažem licemerje bošnjačke strane“, zaključio je Dodik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar