Foto:FoNet/MOD

U Banjaluci je večeras na Trgu srpskih vladara održana svečana akademija povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kojoj je kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, dok je predsednik Vučić u obraćanju putem video linka istakao da je ovo veliki dan i za Srbiju i za Republiku Srpsku.

Vučić je rekao da srpski narod mora političkim sredstvima da se bori za slobodu. On je naveo da Srbi, ujedinjeni i složni, mogu da prevaziđu sve nedaće, pobede sve probleme i osiguraju budućnost naše dece.

Foto:FoNet/MOD

„Danas slavimo jedinstvo i slobodu. Nema viših i važnijih vrednosti od jedinstva našeg naroda i slobode za koju su se naši preci uvek borili i za koju ćemo uvek morati i želeti da se borimo i u budućnosti“, rekao je Vučić u obraćanju svečanoj akademiji „Pohvala srpskom narodu“ u Banjaluci.

U obraćanju video vezom, Vučić je ukazao na istorijski značaj 15. septembra, kada je izvršen proboj Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu, i naveo da je važno da srpski narod bude jedinstven i danas, kada se suočava sa brojnim izazovima i velikim pritiscima iz sveta.

„Naš odgovor mora da bude sloga i borba pametnim političkim sredstvima za slobodu našeg naroda. I ako smo jedinstveni i ako smo složni i ujedinjeni, mi Srbi možemo da prevazidjemo sve nevolje i pobedimo sve probleme i da osiguramo i garantujemo budućnost naše dece“, kazao je Vučić.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, otvarajući svečanu akademiju, istakao je da je danas poseban i jedinstven dan, „dan kada smo se okupili u našem srpskom jedinstvu, u našoj slobodi i u onome što jeste naša nacionalna zastava“.

Poručio je da je ponosan što u ovom vremenu predstavlja srpski narod u BiH i što brani interese srpskog naroda, te naglasio da nema naroda u okruženju koji je više dao žrtava za slobodu od srpskog.

Dodik je rekao da veliki i moćni srpskom narodu pokušavaju da uskrate prava koja daju drugima.

Istakao je da je ključno pitanje mir i da se sve mora raditi političkim procesima te da Srbija, koja je nesumnjivo jača, i RS, kao „druga srpska država na Balkanu“, imaju potencijal da izgrade svoj politički stav i da ga ostvare.

Foto:FoNet/MOD

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na inicijativi da se obežava Dan srpskog jedinstva.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je ponosna što se danas sa Srbijom proslavlja važan nacionalni praznik prvi put, „koji treba da postane simbol našeg zajedništva, slobodarske tradicije i okupljanja“.

„Naša namera je da ovaj dan bude prepoznat kao važan datum ne samo u Srbiji i Srpskoj, već u svim krajevima gde živi naš narod“, istakla je Cvijanović.

Naglasila je da današnji datum nije odabran slučajno i da je Solunski front nije bila obična bitka, već bitka za slobodu srpskog naroda.

Prva svečana akademija započela je intoniranjem himni Republike Srpske i Republike Srbije. Prikazan je i video materijal iz filma u produkciji Vojnofilmskog centra „Zastava film“ o prvom srpskom ratnom fotografu Risti Marjanoviću, koji je svojim fotoaparatom ispratio celu srpsku golgotu Velikog rata.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da zajednički praznuju 15. septembar – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na dan kada je pre 102 godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ove godine se obeležava prvi put.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare