Foto: Tanjug/Gavriil Grigorov/TASS Host Photo Agency Pool /AP

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sastao se sinoć u Sankt Peterburgu sa Vladimirom Putinom, a nakon razgovora je izjavio da ga je šef ruske države pozvao na novi sastanak u septembru.

Dodik je za RTRS rekao da je sastanak sa Putinom bio pun razumevanja i otvorenosti, da je razgovarano o više tema, pre svega političkih, poput uloge Rusije kao garanta Dejtonskog sporazuma.

Istakao je da je Putina informisao da se Kristijan Šmit predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, iako o njegovom imenovanju nema odluke Saveta bezbednosti UN.

Dodik je rekao da je razgovarano i o važnim infrastrukturnim pitanjima i da je potvređeno opredeljenje da se gradi gasovod u Srpskoj i dve elektrane, jedna kod Prijedora, druga kod Banjaluke.

Predsednika Rusije je, kazao je, informisao i o tome da se ljudima iz Repblike Srpske uvode sankcije, uključujući i njemu.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodik je istakao da ga je Putin pozvao na novi sastanak u septembru, na kojem će biti razgovarano o realizaciji projekata.

„Rusija ostaje značajan faktor odlučivanja u SB UN“, istakao je Dodik nakon učešća na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Agencija RIA Novosti je prenela da je Dodik zahvalio ruskoj strani na saradnji u energetskom sektoru.

„Hvala vam što ste omogućili da se cena gasa zadrži. Pokušavamo da održimo našu politiku bez uticaja. Nismo želeli da se pridružimo sankcijama“, rekao je Dodik, prenela je agencija.

BONUS VIDEO: Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar