Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović je stao u odbranu poglavara Islamske zajednice u BiH reisa Huseina Kavazovića i označio predsednika Republike Srpske Milorada Dodika kao, kako je naveo, "glavnog promotera ratnohuškačke retorike i antidejtonske politike".

U saopštenju dostavljenom medijima, Bećirović je pozvao Dodika da, kako kaže, prestane sa upotrebom „neprimerenog vokabulara“.

„Milorad Dodik je glavni promoter ratnohuškačke retorike i antidejtonske politike. Podsećam javnost, upravo je Dodik jedini političar u Bosni i Hercegovini i Evropi koji je javno pretio opkoljavanjem kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Zbog takve politike pozivam Tužilaštvo BiH da počne da radi svoj deo posla i procesuira ekstremne političare koji ugrožavaju mir i stabilnost u zemlji“, naveo je Bećirović, preneli su sarajevski mediji.

Naveo je da poziva sve političare u zemlji da, kako je naveo, poštuju tradicionalne vrednosti tolerancije i zajedničkog života u Bosni i Hercegovini i doprinose međusobnom razumevanju i poštovanju prava na slobodu savesti i vere.

„Političari ne bi smeli da šire netrpeljivost i predrasude prema drugim verskim zajednicama i crkvama“, naveo je Bećirović u pokušaju da zaštiti reisa Kavazovića koji je tokom proteklog vikenda u intervjuu Muslimanskoj tv. Igman rekao, između ostalog, da se „BiH danas brani u institucijama“, a ako one „padnu“, Bošnjaci „moraju da budu spremni da državu brane oružjem“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kao član Predsedništva Bosne i Hercegovine, najoštrije osuđujem Dodikove pokušaje izokretanja činjenica o kojima je govorio vrhovni duhovni poglavar Islamske zajednice. Dodik mora znati da nikada nećemo ćutati kada vidimo da se ugrožavaju ljudska prava, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“, naveo je Bećirović.

Poručio je da se Bošnjaci ne boje pokušaja zastrašivanja od, kako tvrdi, „deklarisanih rušitelja države Bosne i Hercegovine“.

„Oni moraju znati da će se naša borba za demokratsku i evropsku Bosnu i Hercegovinu voditi u institucijama države. Ako neko misli da je moguće politiku voditi izvan odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i zakona Bosne i Hercegovine onda mora biti svestan i do kakvih negativnih konsekvenci takva politika može dovesti“, naveo je Bećirović.

BONUS VIDEO: Dodik opet vređao novinare i svađao se s njima, novinarki dao nadimak „podvala“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar