Iako je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, odmah nakon proglašenja delimične mobilizacije, koja je navodno i završena, uveravao da u vojsku neće biti regrutovani studenti, već samo oni koji imaju ratnog iskustva, već tokom narednih sati je postalo jasno da mobilizacija neće funkcionisati kako je ministar najavio. Naime, vojna policija je masovno počela da odvodi studente, a poziv je stigao i Dmitriju koji je primoran da u regrutni centar pođe bez ikakvog objašnjenja.

Dmitrij, koji nije želeo da otkiva prezime, kaže da je verovao ministru odbrane i da poziv nije očekivao.

„Nisam očekivao da ću morati da idem, pogotovo ne sad. Samo su mi dali poziv da dođem ovde u tri sata. Ja sam došao i rekli su mi da ćemo uskoro da krenemo. Izašao sam napolje i počeo da zovem roditelje, brata, sve svoje prijatelje da im kažem da će me odvesti“, rekao je Dmitrij.

Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Na pitanje reportera da li je uspeo da se oprosti sa nekim iz svoje porodice. Dmitrij odgovara da nije, i da verovatno niko neće uspeti da stigne na vreme.

„Ne znam da li će moja majka uspeti da dođe ili ne. Ona je sigurno šokirana. Sada završava smenu na poslu posao. Samo moj otac može da dođe“, kaže Dmitrij.

Priznaje da ga poziv nije ni najmanje obradovao.

„Ovo me je negativno iznenadilo. Zato što je u ukazu predsednika pisalo da neće biti regrutovani studenti. I onda dođu da me vode bez ikakvog objašnjenja. To nije u redu“, rekao je Dmitrij.

Objašnjenje nije dobio ni nakon odlaska u regrutni centar, jer kako kaže, niko nije imao vremena da razgovara sa njim.

„Rekli su mi da će neko doći do mene da razgovaramo, ali tek nakon što dovedu i sve ostale“, dodao je Dmitriji.

Pročitajte još:

Inače, prvi rezervisti počeli su da se mobilizuju u prošlog meseca u raznim gradovima širom Rusije nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio delimičnu mobilizaciju.

Stotine muškaraca oprostilo se od svojih porodica u gradu Nerjungriju na dalekom istoku Rusije u Jakutiji. Takođe, ovaj Putinov potez izazvao je gnev građana zbog čega su masovno izašli na ulice, pri čemu je policija koristeći silu uhapsila oko 1.200 građana.

Ova odluka ruskog predsednika dovela je i do toga da Rusi sada na sve moguće načine pokušavaju da pobegnu iz zemlje, kako bi izbegli odlazak u rat u Ukrajini. Tako su avionske karte u samo nekoliko sati nakon uvođenja mobilizacije rasprodate, a ogromne gužve zabeležene su i na graničnim prelazima zemalja koje se graniče sa Rusijom. Jedine destinacije koje građanima Rusije dozvoljavaju ulaz bez vize su Turska, Srbija, Dubai, Jermenija i Finska, ali i Bosna i Hercegovina, u kojoj zasad nije zabeležen veliki priliv Rusa.

Iako je Sergej Šojgu, ali i sam Putin, sada istakao da je sa mobilizacijom gotovo, muškarci u Rusiji i dalje ne veruju da su oni navodi istiniti.

BONUS VIDEO Cene avio karata obaraju rekorde: Od 1.600 do 5.600$ za beg iz Moskve u Beograd

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare