Foto: REUTERS/Jose Luis Gonzalez

Emotivna scena se dogodila prošle nedelje pred TV kamerama, advokatima i znatiželjnim pogledima na aerodromu u Teksasu. Sonja Almanderez je zagrlila svoju najmlađu ćerku posle šest godina. O tome šta je sve ova migrantska porodica prošla kroz sve ove godine znaju samo oni, a nažalost nisu izuzetak.

PROČITAJTE JOŠ:

Desetogodišnja devojčica je sišla niz pokretne stepenice aerodroma i zagrlila je svoju majku koju nije videla šest godina. Obe su počele da plaču.

„Upravo sam joj rekla da je dobro i da je sada sa mnom. Nisam imala više reči“, rekla je Sonja Almendarez, koja se plašila da trenutak kada će zagrliti svoju ćerku neće nikada doći.

Porodica je pobegla iz Hondurasa i frustrirani su kada čuju ljude koji ne razumeju stvarnost migracije, kako razgovaraju o tome šta se dešava na granici.

„Ne sudite. Niko ne bi trebalo da sudi“, rekla je Sonja ove nedelje za CNN na španskom jeziku.

Foto: EPA-EFE/GUSTAVO AMADOR

„Da je sve kako treba u našim zemljama ne bismo odlazili i rizikovali svoje živote ili živote svoje dece. Nismo ovde došli da se obogatimo. Ovde smo došli da bismo bili sigurni, da bismo ostali živi – jer sada u našoj zemlji ne možemo“, rekla je ona.

CNN piše kako broj dece migranata u pritvoru u SAD raste. Ali osim dnevne statistike koju je objavila vlada i žestoke političke bitke koje ne pokazuju znake usporavanja, postoje na hiljade priča koje tek počinju da izlaze na videlo.

Ovo je priča koja stoji iza zagrljanja jedne majke i njene ćerke na aerodromu u Teksasu. Kada je ova porodica napustila Honduras, jer nisu imali drugog izbora, Sonja kaže da nikada nije očekivala da će emigrirati u SAD. Kada je bila mlađa, neko joj je ponudio priliku za to, ali je ona to odbila.

Ali pre otprilike šest godina, sve se promenilu za nju i njenu porodicu. Tada je kidnapovan i ubijen njen sin (18). Tada je znala da joj ne preostaje ništa drugo nego da pobegne.

„Nikada više nisam osetila mir“, rekla je ona.

Sonja kaže da je bila toliko uplašena kada je napustila Honduras da je čak ni mučno putovanje do SAD nije zbunilo.

„Sa sobom sam nosila toliko straha da na putu nisam osećala strah“, rekla je ona.

Kada je stigla do SAD rekla je da je u imigrantskom pritvoru bila mesec dana. Tao nije neobično za migrante koji bez dokumenata dolaze u SAD tražeći sigurnost. Neki tražioci azila proveli su mesece ili čak i godine u pritvorima.

Kaže da se redovno javlja imigracionim vlastima od kada je puštena iz pritvora. Izgradila je život u SAD-u i nadala se danu kada će joj se ćerka pridružiti.

Šest godina kasnije, to se konačno ostvarilo. Nedeljama se brinuta za bezbednost svoje ćerke Areadne (10), koja se kada je prošlog meseca putovala sa članom porodice odvojila od grupe.

Sonja koja radi u hotelu u Teksasu, kaže da je bila prestravljena kada je saznala da joj je ćerka nestala.

„Zamislite kako sam se osećala ne znajući ko je je odveo – da li je to bila imigracija ili su bande i karteli“, rekla je ona.

Telefonski poziv koji je usledio pružio joj je utehu. Službenik za imigraciju izvestio je da je sa njenom ćerkom sve u redu.

„Hvala bogu“, rekla je Almenderazeva i onda je počela da se dodatno brine, pošto je i znala kako je to biti pritvoren.

„Vlasti su mi rekle da ne brinem. Tražili su mi dokumente, sve sam im dala“, rekla je ona.

Posle nedelja čekanja, objava je video na Fejsbuku tražeći pomoć.

„Preklinjem vas da mi pomognete da se ponovo sastanem sa njom“, rekla je, pozivaću sve koji gledaju da se pridruže protestima zbog pritvornih objekata, a koje je organizovala grupa poznata pod nazivom „Žene se bore“.

Sulma Franko, jedna od zvaničnica te organizacije rekla je za CNN da su protestoveli jer su videli da se ništa ne menja.

„Od Obame, preko Trampa do Bajdena, stvari su i dalje iste. Deportacije se stalno dešavaju“, rekla je ona.

Dan nakon što je Sonja objavila svoj video u kojem traži pomoć, njena ćerka je puštena iz pritvora i prebačena je na aerodrom u Teksasu, gde su se majka i ćerka srele. U pritvoru je bila 22 dana.

To je dosta manje od prosečnog vremena koje maloletnici bez pratnje provode u pritvoru Ministarstva zdravlja i socijalnih usloga.

Poslednjih nedelja, ona kaže, za nju je bilo poražavajuće da čuje o deportacijama na granici kako dolazi sve više ljudi koji beže od opasnosti.

Ona je istakla da je očekiala da će novi američki predsednik zauzeti humaniji pristup i da će očajnim porodicama pružiti priliku.

Da njena ćerka nije puštena iz pritvora kaže da bi bila spreman da moli i samog predsednika Bajdena za pomoć. A ima još nekih stvari koje bi želela da mu kaže.

„Zašto lažete ljude? Zašto lažete govoreći da ćete nas podržati, a sada nam okrećete leđa?“, pitala bi ona Bajdena.

Iako je ponovo sa svojom ćerku, Sonja kaže da zna da njihovo putovanje nije gotovo.

Na kraju će sudija za imigracije odlučivati da li će ona i njena ćerka moći da ostanu u SAD-u.

Video pogledajte OVDE.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar