Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Pete Marovich

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je u nedelju kako planira da poseti granicu sa Meksikom "u nekom trenutku" te da njegova administracija radi na tome da potencijalni migranti zatraže azil u svojim matičnim zemljama, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

Bajden, koji je dužnost preuzeo 20. januara, suočio se s kritikama republikanaca zbog preokretanja nekih tvrdih politika svog prethodnika Donalda Trampa, za koje tvrde da je dovelo do povećanog broja migranata na granici.

Njegova se uprava bori sa rastućom humanitarnom krizom na granici, gde porast broja migranata koji beže od nasilja, prirodnih katastrofa i ekonomskih teškoća u Srednjoj Americi testira predanost demokratskog predsednika humanijoj imigracijskoj politici.

Bajden se pozabavio tim pitanjem kad se vratio u Belu kuću nakon boravka u Kemp Dejvidu i rekao da će kad-tad posetiti pogranično područje, ne govoreći kada bi to moglo biti.

Upitan šta bi se moglo učiniti kako bi se migrantske porodice uverile da prestanu da dolaze preko granice, Bajden je rekao da treba uraditi mnogo više.

„Sada to radimo, uključujući proveru ponovne uspostave onoga što je postojalo pre, a to je da oni mogu da budu gde jesu i da iznesu argumente iz svojih matičnih zemalja“.

Vlada je pojačala slanje poruka na engleskom i španskom kako bi nagovorila migrante da ne dolaze u SAD. Takođe, nastoji se da smesti sve veći broj dece bez pratnje, među kojima mnogi danima borave u graničnim stanicama kao u zatvoru, dok čekaju smeštaj u vladina skloništa.

Neke migrantske porodice planira da smesti u hotele, prema novom programu kojim upravljaju neprofitne organizacije, izvestio je Rojters u subotu, kako ih ne bi smeštao u pritvorske centre koje su kritikovale demokrate i zdravstveni stručnjaci.

Tramp je u nedelju prozvao Bajdena zbog promene politike i pozvao ga da dovrši gradnju zida na granici sa Meksikom koji je građen za vreme njegovog mandata.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar